Mlekara bez mleka (9) - Nenad Paunović: Bila jednom jedna Mlekara

07. decembar 2023. 12:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Nenad Paunović: Bila jednom jedna mlekara

U traganju za informacijama kako je došlo do zatvaranja Mlekare Pirot, da li su radnici uredno izmireni i zbog čega Mlekara nije počela sa radom, iako se to najavljivalo prošle godine, teško smo dolazili do sagovornika. Jedni nisu želeli da o tome govore, dok drugi, kako su nam rekli, nisu imali odgovore na naša pitanja jer nisu bili uključeni u te probleme.

S obzirom da smo mnogo toga saznali o prošlosti, o značaju Mlekare Pirot za privredu naše zemlje, posebno za naš grad, o proizvodima koji su Pirot učinili prepoznatljivim širom sveta, a to se održalo do danas, na kraju smo očekivali da dođemo i do odgovora zašto Mlekara nije ponovo počela sa radom, ako je prošle godine kupljena i bila potpuno spremna za ponovno pokretanje proizvodnje?

Zvali smo više puta nove vlasnike, s obzirom da smo sa jednim od njih imali komunikaciju i radili intervju, u periodu kada se Mlekara pripremala za rad.

EKSKLUZIVNO: Milan Jovanović i Zdravko Rajačić, Pak promet Kragujevac i Zeder, Beograd, NOVI vlasnici Mlekare Pirot: Uvereni smo da će biti kao nekad! Znamo gde smo došli i šta smo kupili

Nažalost, nismo uspeli da čujemo Milana Jovanovića. Nismo stupili u kontakt ni sa radnicima za koje smo znali da su pomagali u rekonstrukciji proizvodnih pogona. Zbog toga smo odlučili da serijal privedemo kraju razgovorom sa idejnim tvorcem ovog projekta i čovekom koji je prošle godine gotovo svakodnevno pratio “oživljavanje” Mlekare Pirot.

Novinar Nenad Paunović počeo je da radi 1978. godine. Razgovor ćemo emitovati u dva segmenta. Prvi se odnosi na to kakva je Mlekara Pirot bila sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina, u čemu se ogledao problem njenog propadanja i da li radnici uredno izmireni. Zapravo, želeli smo da saznamo šta se u javnosti tih godina govorilo i do kakvih se informacija dolazilo tada i sada. U drugom segmentu potražićemo odgovor na pitanje zbog čega Mlekara Pirot nije počela sa radom posle dolaska novih vlasnika i pripremanja pogona?

Nenad Paunović kaže da sedamdesete jesu bile godine procvata za pirotsku privredu. Mlekara je sredinom šezdesetih počela da radi zvanično kao velika državna mlekara i važila za jednu od najvećih. Bilo je mleka jer je bilo i ovaca i krava, ali još u to vreme su se sela polako praznila. Stari su ostajali u selima i u njihovim rukama je bio stočni fond.

Paunović se ovom prilikom prisetio i određenih intervjua sa direktorima Mlekare i detaljima koji su jasno pokazivali da se o Mlekari sa ponosom govorilo.

Kao novinar, Nenad Paunović je bio zainteresovan za rad Mlekare. Prema njegovim rečima, to “zlatno doba” Mlekare trajalo je do devedesetih godina. Mlekara je živela dugo i pirotskog kačkavalja je bilo svuda. Međutim, sela su se polako praznila, ostajali su samo stari ljudi broj stoke se smanjivao. Dakle, jedan od razloga zašto je Mlekara smanjivala svoje kapacitete je i to što su, kako Paunović kaže, “izvori” sa Stare planine počeli da presušuju, manje je bilo mleka, samim tim i kačkavalja i drugih mlečnih proizvoda.

Ispostavilo se da je zbog nedostatka sirovine i brojnih drugih problema privatizacija bila jedino rešenje. Međutim, bilo ih je nekoliko neuspešnih. S obzirom da je Mlekara i konačno, posle nekoliko pokušaja ponovnog pokretanja rada, zatvorena, ostaje pitanje da li su svi radnici uredno naplatili svoja potraživanja? Nenad Paunović kaže da precizne podatke nema, ali po njegovom mišljenju još uvek ima radnika kojima je Mlekara ostala dužna.

U sledećoj objavi u okviru ovog projekta objavićemo zašto Mlekara Pirot nije počela sa radom, iako je prošle godine najavljeno da će prve količine mleka biti prerađene u septembru.

__________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***