Zdravlje i bezbednost na radu svakodnevna briga – U građevinarstvu neophodna sva zaštitna oprema i poštovanje mera bezbednosti, šlem i zaštitne cipele najvažniji

04. novembar 2019. 06:30 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije realizuje projekat


„Zdravlje i bezbednost na radu svakodnevna briga“


u okviru Konkursa zа sufinаnsirаnje projekаtа proizvodnje medijskih sаdržаjа zа internet medije u 2019. godini


Cilj projekta: Informisanje o Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu i ukazivanje na mere prevencije i zaštite na radu.

Smatramo da je pored obuka koje bi radnici trebalo da prolaze u krugu fabrike, ili na gradjevinama i ostalim poslovima na terenu, neophodno da znaju i šta Zakon propisuje i da iz prava proističu i obaveze kako radnika tako i poslodavca. Za obostran uspeh neophodno je i odgovarajuće poznavanje materije.

Ciljna grupa projekta: Zaposleni u pirotskoj privredi, posebno u građevinarstvu i proizvodnim firmama sa rizičnim radnim operacijama.

Sekundarna ciljna grupa: Mladi radnici svih firmi u Pirotskom okrugu i poslodavci; Nezaposleni.

***********************

Pirot je gotovo tokom cele godine pravo gradilište. Dok vremenski uslovi dozvoljavaju građevinski poslovi obavljaju se na mnogim lokacijama u gradu. U prethodnoj objavi istakli smo na kojim se mestima u Pirotu uveliko gradi poslednjih godina. Na prvom mestu je, rekli bismo, naselje Senjak.

Ulica Ćirila i Metodija „produžena“ je do Drugog ringa i sada se taj deo grada uveliko razvija. U okviru projekta „Zdravlje i bezbednost radnika svakodnevna briga“, s obzirom da smo želeli da prikažemo i jedno gradilište, obišli smo radove na igradnji dve stambene zgrade u naselju Senjak. Investitor je Arhitektum doo, a izvođač radova Edipro Pirot.

S obzirom da nas vreme tog dana nije poslužilo radnici su više posla imali unutar objekta, mada, zatekli smo ih napolju dok su pripremali materijal.

Vlasnik firme koja izvodi radove, diplomirani građevinski inženjer Vladimir Stojanović sa šefovima gradilišta ponekad bude je gradilištu od jutra do mraka. Kako kaže, priroda posla je takva i moraju svakodnevno da prate vremenske uslove koji utiču na dinamiku. Prema njegovim rečima o radnicima se vodi velika briga, kada su visoke temeprature prave se često pauze i pije dosta tečnosti, a zimi je više posla u zatvorenom prostoru. Svim radnicima je obezbeđena neophodna zaštitna oprema koja obuhvata: zaštitne rukavice, cipele, prsluk, šlem, a za rad na visini i sigurnosne pojaseve. Najrizičniji posao na građevini, kaže Stojanović, je montaža skele i rad na visini. Za takav rad neophodno je i lekarsko odobrenje. Njihova firma je za bezbednost i zdravlje na radu angažovala agenciju, imaju lice koje stalno proučava zakone, propise i standarde i zaduženo je da se stalno usavršava i upućuje radnike u sve što je potrebno.

Milena Kostić – PR AGENCIJA ZA KONSALTING I MENADŽMENT M-SAFETY PIROT je angažovana na ovom gradilištu.

Sa Milenom Kostić smo ovom prilikom razgovarali. Kako je objasnila, pre početka radova neophodno je osam dana ranije prijaviti gradilište sa izrađenim elaboratom za određenu lokaciju. Nakon prijave oni proveravaju lokaciju, daju instrukcije, zaposleni se upoznaju sa merama bezbednosti i zdravlja na radu, potpisuju u leboratu da su upoznati sa tim merama, a najvažnije od svega je da radnici moraju da budu osposobljeni za nesmetan i bezbedan rad. Tome prethode lekarski pregledi i obuke. Za radove sa povećanim rizikom, kao što su rad na visini i rad na iskopima, neophodno je ispoštovati proceduru, pripremiti radnike i na najbezbedniji mogući način pristupiti poslovima, kaže Kostićeva.

Sve vreme tokom trajanja radova izvođač radova je u stalnom kontaktu sa Inspektoratom za rad i u svakom trenutku, ukoliko je nešto potrebno obezbeđuje se i prati sa inspekcijom.

Razgovarali smo i sa jednim radnikom koji se građevinom bavi više od 20 godina. Prema njegovim rečima šlem je najbitniji. Pored toga moraju da imaju zaštitne cipele, odelo, prsluk i zimsku opremu, ali bez šlema ništa.

Radnik sa kojim smo razgovarali rekao nam je i da im je ponekad naporno kada imaju svu navedenu opremu na sebi, najčešće tokom leta kada su velike vrućine, ali svesni toga da ih štiti i omogućava bezbedan rad, vredi. On je svojim kolegama poručio da su šlem i cipele najvažnije, ali i kompletna radna oprema.

***********************

Podsećamo i ovom prilikom da je, prema rečima inspektora rada, u Pirotskom okrugu u ovoj godini bilo najčešće povreda u građevinarstvu, zatim u šumarstvu i industriji. Zabeleženo je 10 težih povreda i jedna lakša zbog čega su podnete prekršajne prijave i protiv zaposlenih i protiv poslodavaca. Građevina je i dalje delatnost sa najvećim rizikom zbog čega je neophodno posebnu pažnju posvetiti unapređenju bezbednosti i pridržavanju propisanih mera.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu možete pogledati OVDE.

U sledećoj objavi predstavićemo nekoliko firmi u Pirotu iz oblasti tekstilstva, gumarstva i mašinstva, kao najrazvijenijim granama industrije u ovom trenutku u našem gradu. Upoznaćemo lica za bezbednost i zdravlje na radu u određenim firmama i prikazati kako se to kod njih ostvaruje, prati i kakvi su rezultati u poslednjih nekoliko godina.