Projekat “Pirotski brendovi, kvalitet-da, a kvantitet?” Grad Pirot – Konkurs za projektno finansiranje medija

01. novembar 2018. 08:07 Projekti Pirot Plus Online

Br. 6. Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika. Gradska uprava podstiče poljoprivredna gazdinstva i izdvaja značajna sredstva za podsticaje

Tokom realizacije Projekta, na samom početku, razgovarali smo sa Vladanom Vasićem, gradonačelnikom o politici Gradske uprave i odnosu prema poljoprivredi i selu.

Drugi naš sagovornik, bio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede, savetnik Igor Grabež koji je govorio o strategiji razvoja poljoprivrede, podsticajima za poljoprivrednike i konkretno o razvoju stočarstva.

Treći sagovornik, Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za oblast poljoprivrede, godinama je u ovom poslu i njegova iskustva su veoma značajna. Gradska uprava iz godine u godinu povećava sredstva u Fondu za poljoprivredu, izdavaja novac za subvencije, podstiče poljoprivredna gazdinstva.

Popović je pohvalio naš Projekat ocenjujući da je veoma važno da se mediji bave problemima poljoprivrednih proizvodjača . Popović je , takodje, rekao, da, što se tiče pirotskih brendova, ćilima, kačkavalja , peglane kobasice, Gradska uprava posvećuje značajnu pažnju, nastojeći da podstakne proizvodnju.

Goran Popović je, odgiovarajući na naše pitanje koje sve mere preduzima Gradska uprava, rekao da se to radi u kontinuitetu i da su dosadašnji rezultati veoma dobri. Problem sirovine i tržišta je aktuelan.

Da bi sve rečeno ilustrovali primerima, izdvojili smo nekoliko naših postova, izveštaja, razgovora o doprinosu Gradske uprave razvoju poljoprivrede, stočarstva, naravno i pirotskih brendova.

..............................................................................

Ove godine za razvoj poljprivrede u Pirotu uloženo oko milion evra ne računajući kreditna sredstva

Sredstva Fonda za razvoj poljoprivrede grada Pirota ove godine iskoristilo je oko sedam stotina poljoprivrednih gazdinstava za šta je potrošeno oko 35 miliona dinara , a očekuje se da ta brojka uskoro iznosi hiljadu gazdinstava čime bi se svrsishodno potrošilo preostalih dvanaest miliona dinara. Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu, Goran Popović, je zadovoljan realizacijom budžeta Fonda i kaže, pored ostalog, da su ukupna ulaganja u poljoprivredu nadmašila brojku od milion evra računajući ulaganja poljoprivrednih proizvodjača i subvencije grada Pirota.

.........................................................................

Osiguranje u poljoprivredi u porastu, ali još uvek nedovoljno


Većina poljoprivrednika i dalje gleda u nebo i moli se da vremenske prilike ne desetkuju rod ili oštete useve. Vlasnici većih poljoprivrednih gazdinstava, ipak, pribegava osiguranju svoje proizvodnje i zasada koristeći povoljnosti koje pruža lokalna samouprava i država. Procenat onih koji se odlučuju na osiguranje još uvek nije na zavidnom nivou, ali pomaka ima na bolje kaže, Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu.

....................................................................

Goran Popović: Na stručno putovanje u Italiju ići će poljoprivrednici sa najvećim ulaganjima ove godine


Gradska uprava Pirot nedavno je objavila Javni poziv za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada Pirota, koji su korisnici subvencija Grada Pirota, da se prijave za odlazak na stručnu ekskurziju u Italiju.

Ekskurzija se izvodi prema programu Instituta za primenu nauke za poljoprivredu Republike Srbije u periodu od 2. do 10. decembra ove godine.

Tim povodom razgovarali smo sa Goranom Popovićem, pomoćnikom gradonačelnika za poljoprivredu.

Poziv nije namenjen samo stočarima, već i pčelarima, proizvođačima povrća, voća i grožđa, kaže Popović i očekuje da će odabrati kvalitetne poljoprivredne proizvođače koji će imati priliku da vide kako rade ljudi u drugoj zemlji, s obzirom da su naši proizvođači posle prethodnih ekskurzija neke stvari uveli u svojim gazdinstvima i olakšali ili unapredili posao. Na ekskurziju će ići između 40 i 50 poljoprivrednih proizvođača koje odabere stručna služba za poljoprivredu.

Kada su kriterijumi u pitanju Popović je istakao da prednost imaju oni koji su imali najveća ulaganja u poljoprivredu ove godine, zatim mlađi proizvođači, registrovana poljopiredna gazdinstva na žene i jedan od uslova je da u prethodnom periodu nisu išli na stručno putovanje.

.......................................................................

U sledećoj reportaži govorićemo o peglanoj kobasici