Pirotski lovci drže pod kontrolom Afričku kugu svinja, ipak preti opasnost iz „komšiluka“

29. maj 2020. 08:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

U aprilu je na teritoriji Pirota pronađen leš divlje svinje gde je utvrđena afrička kuga.

Kako smo saznali, Lovačkom udruženju Ponišavlje dat je nalog da pojačaju odstrel na području Pirotskog okruga.

Tim povodom razgovarali sa Zoranom Aleksićem, predsednikom Udruženja.

Aleksić objašnjava da je uginula jedinka pronađena između sela Izvor i Krupac, a da je poslednji slučaj pre toga bio 2. februara. U pirotskom okrugu je zabranjeno izlovljavanje i sve druge lovačke aktivnosti, osim preventive i nadzora u rizičnim područjima. Prema rečima Zorana Aleksića, naloženo im je da na ugrožena područja izlovljavaju više i da se u područjima lovišta Vidlič – Dimitrovgrad i Pirotsko Ponišavlje broj svinja svede na pola jedinki po kvadratnom kilometru, odnosno da odstrele još 200 jedinki. Aleksić ističe da je posao 98% završen.

Na području pirotskog i dimitrovgradskog okruga zaražene jedinske svedene su na minimum, ali opasnost ponovnog pojavljivanja zaraze nailazi iz knjaževačkog kraja, kaže Aleksić i dodaje da je u našem kraju situacija pod kontrolom i sve preventivne mere sprovedene su na vreme.

Kada je u pitanju čuvanje svinja podsećamo da Uprava za veterinu postupa po Rešenju o zaraženom području afričkom kugom u Pirotskom okrugu i dok traje rešenje postoji zabrana čuvanja svinja. Posle monitoringa, koji će biti urađen kada za to dođe vreme, razmatraće se ukidanje zabrane.