Mlekara bez mleka (7) - Mlekarstvo ima budućnost, jedna od ideja udruživanje stočara

17. novembar 2023. 13:03 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstsva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Dejan Živić: Stočari treba da se udruže i naprave zajedničku mlekaru

Za Mlekaru Pirot, koja ima kapacitet da preradi 60.000 litara dnevno, Dejan Živić, veterinar, kaže da je iluzorno pričati o pokretanju proizvodnje, u tolikom obimu. Prema njegovim rečima, Mlekara je izgubljena za sva vremena jer sa teritorije celog Okruga ne može da se sakupi sirovina ni za 50% kapaciteta.

Pored ostalog i broj ovaca i goveda se smanjuje svake godine. Živić navodi da je u odnosu na prošlu godinu broj ovaca opao za 20%, a broj goveda za 10%.

-Sa ovako malim brojem ovaca pričati o ovčijem siru i pirotskom kačkavalju je iluzorno, smatra Živić.

Ranijih godina je Živić govorio o ideji da se stočari u pirotskom kraju udruže i zajednički rešavaju problema i ostvare bolju cenu mleka. Ovom prilikom Živić je objasnio da se zalaže da proizvođači mleka naprave jednu mlekaru koja bi bila u njihovom vlasništvu. Grad Pirot, kako je rekao, bi trebalo da im pomogne samo u pronalaženju lokacije i potrebnih dozvola.

Za ovu ideju Dejan Živić kaže da su stočari jako zainteresovani i dodaje da u mlekarstvu ima perspektive.

__________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***