Grad Pirot, projektno finansiranje medija Projekat “Zanati: važna karika u privrednom lancu”

27. novembar 2019. 06:22 Projekti Pirot Plus Online

7. Stolarski zanat - Zoran Todorović: Obrada drveta je umetnost! Ima posla za stolare, ali zanat se polako gubi. Nenad Petrović: Uticaj lokalne samouprave na očuvanje starih zanata

Pirot, zanatski grad, nekada je imao preko 100 različitih zanatlija. U današnje vreme ih je sve manje, ali, prema rečima onih sa kojima smo razgovarali, posla još uvek ima. Nažalost, gotovo nijedan zanat nema svog naslednika u ovom trenutku. 

U radu na ovom projektu posetili smo i jednu stolarsku radionicu. U naselju Đeram stolar Zoran Todorović ovim zanatom bavi se od detinjstva.

Njegov otac je pokrenuo posao, a on je od malena bio njegova desna ruka. S obzirom da dugo i uspešno radi posla ima.

Todorović ističe da je obrada drveta umetnost i da nije teško naučiti zanat ukoliko se voli ono što se radi. On je najpre radio sa ocem, naučio mnogo toga i prvo što je sam napravio bila je kompletna dečija soba od masiva. Ono što se, nažalost, i ovom prilikom istaklo to je da i njega u ovom poslu nema ko da nasledi.

Zoran Todorović poručuje da se stolarski zanat isplati i da bi mu bilo drago da svako koga interesuje ovaj posao dođe i uči kod njega. Najvažnije da kvalitetno radite i da mušterije budu zadovoljne, kaže Todorović.

U skladu sa mogućnostima i zakonskom regulativom grad Pirot već nekoliko godina uspešno realizuje Lokalni akcioni plan za zapošljavanje. Iz godine u godinu sredstva za podsticaj zapošljavanja se povećavaju, a u 2019. godini  iz Budžeta grada potrošeno je oko devetnaest miliona dinara za odgovarajuće potrebe. Realizovana su četiri programa- javni radovi, stručna praksa, samozapošljavanje i deficitarna zanimanja. Ono što je važno u svemu tome i zanatske delatnosti nalaze svoje mesto.

Svojevremeno grad Pirot je objavio javne pozive za podsticaj starih zanata, konkretno tkanje Pirotskog ćilima i razvoj domaće radinosti. Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da se zanatske delatnosti sagledavaju i kroz Program samozapošljavanja.

Lokalna samouprava neguje odličnu saradnju i sa nemačkom humanitarnom organizacijom HELP. Na osnovu toga stotine mladih ljudi je došlo do posla. Help je u saradnji sa Lokalnom samoupravom, do sada, podržao 433 korisnika grantovima u opremi za mikro i male biznise i tri kooperative kroz jedanaest projektata ekonomskog osnaživanja. 

Ono što je u svemu ovome važno jeste da je veliki broj korisnika podsticaja uspeo da sačuva i unapredi svoju delatnost. Nažalost, pojedini zanati, s obzirom da nemaju ekonomsku opravdanost, ipak nestaju. U svakom slučaju napori lokalne samouprave da podstaknu ljude kroz mikro i male biznise imaju svoje opravdanje.

*Naslovna fotografija: Mezej Ponišavlja Pirot, Fotografija je iz dvadesetih godina 20.veka