Grad Pirot, projektno finansiranje medija Projekat “Jedna cipela u gradu, druga u selu – povratak na selo, logičan proces našeg društva”

31. maj 2017. 05:00 Projekti Pirot Plus Online

7. Srdjan Vidanović, stručni saradnik Poljoprivredne stručne službe: Pirotska kotlina je plodna. Veoma je značajan način obrade zemljišta

Dakle, u proteklih ŠEST postova pokušali smo da najpre teorijom, a potom i praktičnim informacijama uvedemo u naša nastojanja da akcentiramo osnovne ciljeve projekta. Dakle, saznali smo šta Vlada Srbije planira da čini, kakav odnos ima Grad prema razvoju poljoprivrede i sela, a od ovog posta krećemo u praktične primere. Najpre o osnovi svega. Dakle, govorimo o razvoju poljoprivrede, ali, u kojoj meri Pirotska kotlina po kvalitetu zemljišta omogućava poljoprivredne radove.

Srdjan Vidanović je poznavalac prilika, praktičar, čovek koji o zemljištu i usevima zna sve podatke. Zbog toga je na početku naše pitanje, posle uvoda bilo kakve su karakteristike zemljišta.

Bilo je stručnih naziva, ali ono što je značajno to je da je naša kotlina plodna. Uostalom nazive vrsta zemljišta naši proizvodjači dobro znaju.

Posebno nas je interesovalo koje vrste zemljišta od pomenutih su plodnija i gde se nalazi, kao i šta uspeva.

U ranija neka vremena, poljoprivredni proizvodjači nisu prihvatali savete već radili po svome, sve u želji da sa malo ulaganja pokušaju da ostvare veći prinos. To je, naravno bilo teško ostvarljivo. Srdjan Vidanović kaže da se poslednjih godina menja svest proizvodjača i da sve više “slušaju nauku” i traže savete.

Pored saveta o načinu obrade kultura, Srdjan Vidanović kaže da poljoprivredni proizvodjači sve više prihvataju savete i o tome gde i šta da seju, šta na kom zemljištu uspeva. Vidanović kaže da su proizvodjači konačno razumeli da ne mogu da ,,škrtare,, već ulažu u proizvodnju.

S obzirom na bogatu praksu koju ima, Srdjanu Vidanoviću smo postavili neobično pitanje, da nam napravi ,,top listu,, koji usevi najviše uspevaju na našem području i kojem, samim tim treba gajiti.

I na kraju od Srdjana Vidanovića smo očekivali odgovor stečen na terenu u brojnim obilascima, savetodavnim sastancima, da li se oseća da je sve veći broj poljoprivrednih proizvodjača i da li se mladi vraćaju iz grada u selo sa željom da zasnuju poljoprivredno gazdinstvo.

Bio je ovo prvi deo našeg Projekta. U nastavku, tokom letnjih meseci planiramo obilazak deset pirotskih sela u kotlini gde ćemo praktično, sa poljoprivrednicima, ali i mladima koj su tokom leta na selu, razgovarati o osnovnom cilju našeg projekta, a to je, da li su mladi , odnosno bivši radnici pirotskih firmi, spremni da se vrate na selo i bave poljoprivredom. U okviru istraživačkog rada, razgovaraćemo i o uslovima pod kojima bi se vratili na selo i počeli poljoprivrednu proizvodnju i kakve uslove za život imaju na selu.