"Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!" – Značaj obnovljivih izvora energije

26. januar 2023. 09:30 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!“, koji je, pre svega, namenjen privrednim subjektima, mikro i makro preduzećima, ustanovama kulture i organizacijama.

Medijski sadržaj u okviru projekta baziran je na informisanju građana o prednostima i mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i ilustruje sve što je Grad Pirot u poslednjih desetak godina po tom pitanju preduzeo i ostvario.

Ciljevi projekta:

-Informisati građane Pirota o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima da se postigne ušteda energije;

-Kroz bogat medijski sadržaj i iskustva korisnika i stručnih lica doprineti većem interesovanju građana za energetsku efikasnost, obezbeđivanje boljih energenata i primenu svega onoga što dovodi do smanjenja troškova;

-Doprineti većoj vidljivosti konkursa, javnih poziva i afirmisati mere lokalne samouprave koje su namenjene građanima u cilju postizanja energetske efikasnosti u svojim kućama i stanovima.

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

...................................................................................................

Benefiti mera energetske efikasnosti i značaj obnovljivih izvora energije

U susret ovoj zimi, gotovo u svim zemljama u regionu i širom sveta govorilo se o energetskoj krizi, razmatrane su mere i pravljeni planovi za ublažavanje efekata krize i prevazilaženje problema u snabdevanju toplotnom i električnom energijom, pre svega. Glavna pitanja bila su: da li će moći da se obezbede dovoljne količine energenata i kolike će biti cene namirnica? Sve ovo ukazivalo je na važnost informisanja svakog građanina o ovoj temi i isticanje da svako od nas treba da doprinese da se postigne veći stepen energetske efikasnosti, da se racionalno troše energenti i štedi.

Kako se iz godine u godinu sve više uočavaju dobre strane korišćenja obnovniljivih izvora energije, a sa druge strane aktuelna situacija u svetu dovodi do toga da se sve vlade okreću formiranju timova i planiranju budućnosti kroz obezbeđivanje energenata za zimu i predstojeći period, tako se sve više kod privrednih subjekata, pa i individualnih domaćinstava javlja interesovanje i potreba da se preduzmu mere u cilju energetske sanacije objekata i efikasnosti.

Sa tim u vezi, kroz prethodne objave u okviru ovog projekta prikazali smo deo onoga što je Grad Pirot uradio u poslednjih deset godina po ovom pitanju, a što je dalo dobre rezultate. Takođe, predstavili smo konkurse koje je lokalna samouprava raspisala ove godine. Sudeći po interesovanju građana i privrednih subjekata, može se zaključiti da su prepoznati značaj i benefiti i da se svi trude da ostvare uštedu na svaki mogući način.

Generalno govoreći, glavni cilj primene mera energetske efikasnosti je smanjenje potrošnje energije, čime će se smanjiti i troškovi za energiju, uz zadržavanje postojećeg konfora, objašnjava Bojan Ivković, energetski menadžer u Gradskoj upravi Pirot.

Takođe, dodaje Ivković, utiče se i na smanjenje zagađenja životne sredine, što je veoma važno za kompletno društvo.

Kada je reč o obnovljivim izvorima energije, akcenat je na lokalno dostupnim izvorima energije.

Prema rečima Bojana Ivkovića, oblast energetske efikasnosti je kompleksna, prioritet imaju lokalno dostupni obnovljivi izvori energije i treba maksimalno sprovoditi mere energetske efikasnosti kako bi potrošnja bila što manja.

..................................................................................................................

Poštovani građani Pirota, sva pitanja, komentare i predloge možete da nam pošaljete na mejl plusradio010@gmail.com

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*