"Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!" - Prvi projekti energetske efikasnosti u Pirotu

29. novembar 2022. 13:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!“, koji je, pre svega, namenjen privrednim subjektima, mikro i makro preduzećima, ustanovama kulture i organizacijama.

Medijski sadržaj u okviru projekta baziran je na informisanju građana o prednostima i mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i ilustruje sve što je Grad Pirot u poslednjih desetak godina po tom pitanju preduzeo i ostvario.

Ciljevi projekta:

-Informisati građane Pirota o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima da se postigne ušteda energije;

-Kroz bogat medijski sadržaj i iskustva korisnika i stručnih lica doprineti većem interesovanju građana za energetsku efikasnost, obezbeđivanje boljih energenata i primenu svega onoga što dovodi do smanjenja troškova;

-Doprineti većoj vidljivosti konkursa, javnih poziva i afirmisati mere lokalne samouprave koje su namenjene građanima u cilju postizanja energetske efikasnosti u svojim kućama i stanovima.

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

....................................................................................................

Prvi projekti energetske efikasnosti u Pirotu

Mogućnosti i benefiti korišćenja obnovljivih izvora energije Pirot je prepoznao pre više od 10 godina i ubrzo su započete prve aktivnosti, edukacija i planiranje projekata. Kako je to izgledalo na samom početku, koje uslove je bilo potrebno ispuniti za određene prirodne potencijale, šta se sve planiralo, a šta uradilo pitanja su koja smo uputili Bojanu Ivkoviću, menadžeru za energetiku u Gradskoj upravi Pirot.

Prva ideja odnosila se na korišćenje hidropotencijala i izgradnju minihidroelektrana.

Međutim, svi znamo dokle se došlo sa tim procesom i kako se promenilo stanovište države i svih nas prema ovom izvoru obnovljive energije. Naša lokalna samouprava je to definisala i nijedna mini hidroelektrana kod nas nije izgrađena, rekao je Bojan Ivković.

Druga ideja bila je vezana za korišćenje eolske energije, odnosno energije vetra. Bilo je zainteresovanih investitora, ali nakon obavljenih ispitivanja, utvrđeno je da je da su lokacije dosta nepristupačne i ograničavaju tu tehnologiju i način dobijanja energije, objasnio je Ivković.

Potom se krenulo sa razvijanjem ideje zamena kotlova na lož ulje kotlovima na bio masu. Prvi projekat je bio zamena kotlova u četiri škole odakle se greje ukupno šest objekata. Taj projekat je sproveden kroz formu javno privatnog partnerstva. Prema Ivkovićevim rečima, ovo je šesta grejna sezona otkada je to sprovedeno i u ovom trenutku, na osnovu šestogodišnjeg iskustva, bio masa kao energent se pokazala vrlo prihvatljivim i možda najkonkurentnijom u odnosu na druge energente koji se koriste za grejanje.

Podsećamo kada je 2017.godine počelo grejanje na bio masu u školi “8.septembar”.

(Kompletnu objavu možete pogledati OVDE)

Par meseci ranije zabeležili smo radove na ugradnji kotla na bio masu u školi “Dušan Radović” odakle se greje i vrtić “Prvomajski cvet”.

(Objavu možete pogledati OVDE)

Još jedan deo obnovljivih izvora energije je solarna energija. Ivković kaže da su prvi koraci u tom cilju bili na izgradnji solarnih elektrana od strane privatnih lica. Grad Pirot je definisao lokacije, ali nažalost do sada od tih investitora nijedan nije sproveo do kraja proceduru.

Trenutno su dva projekta započeta. Jedan u selu Dobri Do gde je snaga elektrane oko 75 megavata, ivestitor je privatna kompanija i druga lokacija je u ataru sela Ponor, a snaga elektrane je od 5 megavata, naveo je Ivković.

Grad Pirot je nastavio da preduzima dalje korake kako bi se koristila solarna energija gde je to moguće i na taj način ostvarila ušteda. Ivković kaže da je lokalna samouprava dala preporuku da se na svim objektima, koji su u ingerenciji grada, sprovodu određene aktivnosti u tom cilju, javna preduzeća, škole i druge ustanove.

U ovom videu prikazani su solarni paneli na zgradi Ekonomske škole Pirot, za čiju ugradnju su dobili podršku Fondacije za otvoreno društvo u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a u okviru projekta "Solarni paneli i škole".

Kako je posle montaže solarnih panela saopšteno iz škole, očekuje se ušteda od 20%, u odnosu na dosadašnje troškove za električnu energiju.

....................................................................................................

U objavama koje slede prikazaćemo najveće objekte u gradu koji koriste obnovljive izvore energije, ali i navesti gde sve i kako može da se ostvari energetska efikasnost.

Sva vaša pitanja, komentare i predloge šaljite nam na mejl plusradio010@gmail.com.

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*