"Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!" - Primeri dobre prakse: Zatvoreni bazen i Opšta bolnica Pirot

05. januar 2023. 13:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!“, koji je, pre svega, namenjen privrednim subjektima, mikro i makro preduzećima, ustanovama kulture i organizacijama.

Medijski sadržaj u okviru projekta baziran je na informisanju građana o prednostima i mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i ilustruje sve što je Grad Pirot u poslednjih desetak godina po tom pitanju preduzeo i ostvario.

Ciljevi projekta:

-Informisati građane Pirota o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima da se postigne ušteda energije;

-Kroz bogat medijski sadržaj i iskustva korisnika i stručnih lica doprineti većem interesovanju građana za energetsku efikasnost, obezbeđivanje boljih energenata i primenu svega onoga što dovodi do smanjenja troškova;

-Doprineti većoj vidljivosti konkursa, javnih poziva i afirmisati mere lokalne samouprave koje su namenjene građanima u cilju postizanja energetske efikasnosti u svojim kućama i stanovima.

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

...................................................................................................

Primeri dobre prakse: Zatvoreni bazen, Opšta bolnica Pirot i ostali planirani projekti

Jedan od najvećih kapitalnih projekata koji je realizovan u prethodnih deset godina, a gde se težilo korišćenju obnovljivih izvora energije je Zatvoreni bazen “Senjak”. Bazen je otvoren krajem novembra 2015.godine, a iznad parkinga su posatvljeni solarni paneli koji se koriste za zagrevanje vode.

Bojan Ivković, energetski menadžer u Gradskoj upravi Pirot, kaže da se bazen zagreva delom od solarnih panela, a delom iz sistema daljinskog grejanja. U planu je, prema njegovim rečima, povećanje kapaciteta kako bi smanjili udeo potrošnje iz “Gradske toplane”.

Krajem 2020.godine otpočela je i kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice Pirot. S obzirom na planove i obimnost poslova projekat će biti realizovan u tri faze. Prva je završena i odnosila se upravo na energetsku efikasnost.

Prema rečima Bojana Ivkovića to je bilo energetsko saniranje postojećih objekata, zamena stolarije, premeštanje i ugradnja postojećih solarnih panela, a u drugoj fazi će biti rađena izolacija fasada i kod svih objekata će se voditi računa kako bi bili što manji potrošači energije.

Ovom prilikom energetski menadžer Bojan Ivković najavio je da će u narednom periodu biti ugrađena postojenja za zagrevanje sanitarne vode u vrtiću “Lane” i u Hali Kej. Za ove namene sredstva su opredeljena rebalansom u oktobru 2022. godine.

..................................................................................................................

Poštovani građani Pirota, sva pitanja, komentare i predloge možete da nam pošaljete na mejl plusradio010@gmail.com

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*