"Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!" - Energetska efikasnost u komunalnim sistemima i zgradarstvu

15. decembar 2022. 14:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Pirot energetski efikasan! Već štedi i vredi!“, koji je, pre svega, namenjen privrednim subjektima, mikro i makro preduzećima, ustanovama kulture i organizacijama.

Medijski sadržaj u okviru projekta baziran je na informisanju građana o prednostima i mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i ilustruje sve što je Grad Pirot u poslednjih desetak godina po tom pitanju preduzeo i ostvario.

Ciljevi projekta:

-Informisati građane Pirota o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima da se postigne ušteda energije;

-Kroz bogat medijski sadržaj i iskustva korisnika i stručnih lica doprineti većem interesovanju građana za energetsku efikasnost, obezbeđivanje boljih energenata i primenu svega onoga što dovodi do smanjenja troškova;

-Doprineti većoj vidljivosti konkursa, javnih poziva i afirmisati mere lokalne samouprave koje su namenjene građanima u cilju postizanja energetske efikasnosti u svojim kućama i stanovima.

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

...................................................................................................

Energetska efikasnost u komunalnim sistemima, zgradarstvu i konkursi

Energetska efikasnost, kao jedan segment energetike, je veoma kompleksna i može da se postigne u različitim oblastima na različite načine. Bojan Ivković, energetski menadžer u Gradu Pirotu ističe da se energetska efikasnost sprovodi na svim nivoima, a prvi su komunalni sistemi - sistem daljinskog grejanja, javnog osvetljenja, vodosnabdevanja i javnog prevoza.

Takođe, energetska efikasnost sprovodi se i u oblasti zgradarstva, koja podrzumeva objekte u javnoj i privatnoj svojini.

S obzirom da se u zgradarstvu energetska efikasnost jednim delom odnosi na sufinansiranje određenih mera za obnovu fasada, zamenu stolarije, postvaku solarnih panela, kupovinu kotlova na pelet i slično, Bojan Ivković je ovom prilikom naveo i objasnio sve konkurse koji su raspisani za građane.

Energetski menadžer Bojan Ivković kaže da već ima rezultata posle primene obnovljivih izvora energije i da su građani svesni benefita koji se ostvaruju, što potvrđuje veliko interesovanje za konkurse koje raspisuju.

...................................................................................................

U objavama koje slede prikazaćemo najveće objekte u gradu koji koriste obnovljive izvore energije, ali i navesti gde sve i kako može da se ostvari energetska efikasnost.

Sva vaša pitanja, komentare i predloge šaljite nam na mejl plusradio010@gmail.com

*Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*