Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Rasnica

16. april 2021. 11:12 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MZ Rasnica

Selo Rasnica udaljeno je šest kilometara od grada. Broji oko 200 meštana. Prilikom najave posete ovom selu saznali smo da predsednik mesne zajednice radi u Beogradu. S obzirom da ne dolazi često u Pirot, upravljanje radom mesne zajednice i sve aktivnosti u skladu sa nadležnostima obavljaju članovi Saveta MZ Rasnica.

U selu nas je dočekao Rodoljub Nikolić, jedan od članova Saveta MZ Rasnica. Na početku razgovora upoznao nas je sa starosnom strukturom meštana. Prema njegovim rečima odnos mladih i starih je pola pola, međutim, većina mladih ne živi u selu.

I na samom početku istakao je da bi za bolji rad mesne zajednice, kao i rešavanje problema u selu, potrebno da se mladi više zainteresuju i uključe u rad mesne zajednice. U ovom trenutku, organizacija rada svedena je na minimum, sastanci se održavaju sve ređe, predsednik radi u Beogradu, čuju se redovno i dogovaraju za sve što je potrebno, ali mnogi problemi su ostali nerešeni.

Meštani Rasnice godinama unazad imaju problem sa rekom, koja, usled obilnijih padavina izlazi iz svog korita i oštećuje put. Nikolić objašnjava da Rasnička reka ima veliki sliv i da je trebalo da bude “škarpirana” pre mnogo godina. U međuvremenu su meštani uradili nasip kako bi zaštitili asfalt. Mesna zajednica se obratila lokalnoj samoupravi za rešavanje ovog problema i sada čekaju odgovor.

Kroz razgovor o ovome interesovalo nas je i, s obzirom na specifičnost organizacije rada mesne zajednice, da li meštani Rasnice znaju kome da se obrate za pomoć i da li su upoznati sa radom svoje mesne zajednice?

Inače, u ovom selu je jedina osmorazredna škola za sela na ovom potezu. Nekada je imala mnogo đaka svih razreda osnovne škole, danas ih je oko 30. 

*Škola u Rasnici, matična škola u gradu OŠ "Vuk Karadžić"

Selo krasi i lepo uređena crkva.

*Crkva u selu

Iako ne mnogo udaljeno od grada, čini se da se selo Rasnica polako gasi. Naš sagovornik ističe da poslednjih godina nije bilo radova ni na dodatnom uređenju niti održavanju puteva i objekata u selu. U prilog tome je još jedan problem meštana - put za njive.

Rasnica je nekada imala mlekaru, zadrugu, biblioteku… Te zgrade se polako urušavaju.

Rodoljub Nikolić oživljavanje sela i eventualno veće interesovanje mladih vidi u ponovnom pokretanju i obnovi mlekare i zadruge.

Sve vreme kroz razgovor sa Nikolićem ukazivao se problem, kao što je to slučaj u mnogim mesnim zajednicama, da se mladi gotovo uopšte ne uključuju u rad svojih mesnih zajednica. Mladi, kako on kaže, imaju svoje obaveze i trude se da održe svoj posao, a oni koji su u selu retko se uključuju u rad mesne zajednice.

Prema njegovim rečima, rešenje je u sređivanju zadruge.

Od svega onoga što smo čuli od našeg sagovornika još jednom potvrđujemo sve ono što je u stvari problem kojim se bavi projekat “Život počinje u mesnoj zajednici”.

Za bolje rezultate, za brže rešavanje problema u mesnim zajednicama, potrebna je, najpre, dobra saradnja među svim članovima Saveta. Zatim više aktivnosti u mesnim zajednicama u čiju organizaciju će se uključiti svi meštani i, naravno, veće interesovanje mladih da se uključe u rešavanje problema, da pokreću inicijative i daju svoj doprinos u unapređenju uslova za život u svojoj mesnoj zajednici.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).
U sledećoj objavi predstavićemo Mesnu zajednicu Kostur.