Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Blato

09. jul 2021. 14:30 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

MZ Blato

Na putu za Babušnicu, sedam kilometara od centra Pirota nalazi se selo Blato. U ovom selu trenutno živi 410 ljudi.

Ono što je važno istaći to je da je put do sela i kroz selo u veoma dobrom stanju.

Selo ima školu, ambulantu, crkvu, manastir, fudbalski klub i predivne predele, a slava sela je Spasovdan.

O svemu ovome razgovarali smo sa predsednikom Mesne zajednice Blato, Zvonimirom Veljkovićem.

Na samom početku razgovora Veljković je kroz predstavljanje sela naveo i šta je sve poslednjih godina urađeno, a što je doprinelo boljim uslovima za život. Mladih bračnih parova u selu ima, ali ih je svake godine sve manje, pa tako već nekoliko godina ne funkcioniše predškolska grupa, dok u školi imaju sedmoro đaka.

Pored uređene putne infrastrukture, selo ima vodovod, a davno je urađena i komasacija. Međutim, otada su počeli da se javljaju određeni problemi. Govoreći o tome, Veljković je dodao da selo nema kanalizacionu mrežu, a još jedan veliki problem je i autobuska linija prema selu nedeljom koja je ukinuta.

Jedan od najvećih problema u ovom selu javlja se posle obilnijih padavina, a reč je o poplavljanju glavnog puta na ulazu u selo. Predsednik mesne zajednice kaže da se sva voda iz Pasjača i Ponora sliva na glavni put Blata, a komasacija je kanal ispod puta uništila. Voda koja se skupi na tom potezu napravi jezero, kaže Veljković i dodaje da su mesna zajednica i Grad Pirot reagovali po ovom pitanju, ali je put u nadležnosti Puteva Srbije.

Kada je u pitanju rad Mesne zajednice Blato Zvonimir Veljković kaže da Savet funkcioniše dobro i trude se da reaguju na sve što meštani dostave. U Savetu mesne zajednice su predstavnici svih delova sela kako bi mogli da čuju probleme svih meštana, međutim, mesna zajednica ne može da reši baš svaki problem, ističe Veljković.

Predsednik Mesne zajednice Blato ukazao je na još jedan problem u selu. U proteklom periodu omladini u selu obezbeđena je jedna prostorija za druženje. Posle izvesnog vremena taj prostor je gotovo uništen.

Zvonimir Veljković naglašava da se trudi da obezbedi i donacije kako bi dodatno sredili selo, tako je zahvaljujući donacijama javnih preduzeća u pripremi i sala za proslave i razna okupljanja.

Na naše pitanje da li se mladi interesuju za rad mesne zajednice Veljković kaže da je to jako slabo.

Ovome Veljković dodaje da nije veliki odziv meštana i na zborovima, posebno mladih, a malo je i zainteresovanih da učestvuju u javnim radovima i pomognu održavanje nekih površina u selu.

Ovom prilikom predsednik MZ Blato rekao je da mladi treba više da se uključe u rad mesne zajednice i poručio da u daljem periodu rad mesne zajednice prepušta njima, a on će im u tome pomoći kada god je to potrebno.

Bez obzira na probleme Mesna zajednica Blato i dalje realizuje brojne aktivnosti koje su vredne pažnje. Trenutno mesna zajednica i Fudbalski klub Zvezda Blato pripremaju monografiju kluba, a u toku su radovi i na uređenju još jedne prostorije koju će koristiti fudbalski klub.

Selo krase crkva i škola koje su u jako dobrom stanju. Crkva je ranijih godina renovirana, a i škola se redovno održava.

U okviru škole je i ambulanta.

Posle obilaska sela i razgovora sa predsednikom mesne zajednice možemo da zaključimo da je i ovom selu potrebno veće angažovanje mladih ljudi. Problema ima i moguće ih je rešiti, ali sve to zahteva bolju saradnju i razumevanje između meštana i članova Saveta mesne zajednice. Angažovanje u mesnoj zajednici je volonterski posao, dobrovoljni rad bez novčane nadoknade, ali svi ovi ljudi, koji su uključeni u rad mesne zajedncie, za svoj uloženi rad i trud dobijaju bolje uslove za život i rad na selu, rešenje mnogih problema koji utiču na kvalitet života i brojne organizacije koje okupljaju ljude i zahvaljujući kojima se mesna zajednica ističe i prepoznaje u odnosu na druge. Jedna od njih je turnir u malom fudbalu koji ove godine počinje 9. jula, a da ne govorimo o obeležavanju seoske slave i slave manastira Sveti German.

I mladih u selu ima. Kažu meštani: “Treba da dođete uveče oko 8 da vidite kolko ih je na sportskom terenu! Živo selo!”

Ipak, postavlja se pitanje kako podstaći te mlade ljude da se uključe u rad mesne zajednice i pomognu oplemenjivanje sadržaja, održavanje i očuvanje svih lepota svog sela?

Mladi su pokretači promena, a da bi uslovi u selu bili odgovarajući za njih i njihovu decu potrebno je da inicijativa krene upravo od njih,  to je glavna poruka projekta “Život počinje u mesnoj zajednici”.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).

Sledeća objava u okviru projekta je priča o mesnoj zajednici sela Držina.