Uprkos svemu Apotekarska ustanova Pirot dobro snabdevena

03. april 2020. 13:45 Gradska hronika Pirot Plus Online

Ovih nekoliko nedelja, gotovo, jednaku bitku biju lekari i farmaceuti u cilju sprečavanja širenja koranavirusa, svako na svom frontu. Farmaceuti i farmaceutski tehničari jesu u senci izuzetnih aktivnosti i napora koji lekari i ostalo osoblje ulažu ovih dana, ali svakako je značajno da je za sada snabdevenost apoteka u Srbiji dobra i da ima, pored ostalog, najvažnijih lekova.

Kako nam je u telefonskom razgovoru rekla direktorka Apotekarske ustanove u Pirotu, Slađana Zlatković, lekova ima dovoljno, pogotovo za hronične bolesnike. Ono što ljude u ovom trenutku posebno zanima jeste da li ima dovoljno zaštitnih maski i rukavica, alkohola i drugih dezinfekcionih sredstava. Sva trebovanja su blagovremeno obavljenja, kaže Zlatkovićeva. Međutim, najveći problem je u tome što su dobavljači pretrpani zahtevima i dolazi često do zagušenja u isporuci trebovanog materijala. Juče je bilo alkohola i rukavica , bilo je i jutros, da li ga ima sada kada ljudi ovo čitaju teško je reći jer se sitauacija brzo promeni. Očekuje se da tokom dana stigne nova isporuka zaštitnih maski. Zlatkovićeva očekuje da će se narednih dana  sitauacija značajno popraviti s obzirom na pomoć koja stiže u Srbiju.

Ono što je, takodje, važno, kaže Zlatkovićeva, apoteka Karlo Skacel će pojačano raditi nedeljnom u vreme od 4 do 7 časova,kada penzioneri i lica preko 65 godina mogu da se kreću, kako bi se izbegli eventualni redovi i čekanje.