REAGOVANJA! Javna rasveta: Srbija – Grčka

27. septembar 2021. 11:08 Stavovi Pirot Plus Online

Teodoros

Gospodine Paunoviću,

Kako Vi napisate pre nekoliko dana: "Ko o čemu mi o presingu" a ja dodajem ko o čemu mi o rasveti.

   Ovoga puta nećemo kritikovati, jer su nadležni, a pre svega Bojan Ivković, gradski menadžer za energetiku, sa dosta razumevanja prihvatili neke predloge i sugestije, pre svega objavili su mejl adresu na kojoj građani mogu slati svoje primedbe kao i naše Javno preduzeće "Komunalac" je dostupno za prijave problema.

    Da sve nije "crno" tj. mračno i da ima dobrih primera uređene rasvete pokazuje i ulica Cara Dušana u Tijabari. Sa dobro raspoređenim stubovima za rasvetu i adekvatnim svetiljkama u zavisnosti od svetlotehničke kategorizacije puta imamo dobru osvetljenost. Jedina zamerka je ponovo na podešavanje samog ugla svetiljki.

Samo par metara dalje, na ulaz u naselje "Đerem", ulica Berilovački put potpuno druga slika. Međutim, za ovu ulicu nadležni su obećali da će problem biti rešen postavljanjem još dve svetiljki na kritičnim mestima, kako bi se dobila bolja pokrivenost i popraviti ugao osvetljenosti.

Nadamo se da će tako i biti.

* A evo kako izgleda i led rasveta u Grčkoj. U jednom poznatom nama omiljenom letovalištu pre dve nedelje su postavlljali NOVE led svetilke i nisam mogao odoleti a da ne zabeležim taj trenutak. Evo na slikama kako izgledaju svetiljke i njihov "efekat" osvetljenja pa uporedite sami. Morate se složiti samnom da je osvetljenost puta značajno bolja nego kod nas.

*Pošto je bilo prigovora na jačinu svetlosti (svetlosni luks) tokom noći, dostavljam Vam plan dimovanja predviđen prema ugovoru:

* Opis dimovanja

Projektom je potrebno predvideti prigušivanje svih svetiljki na putevima kategorije M3-M6, parkovskih svetiljki i svetiljki na pešačkim stazama.

Od momenta paljenja do 3 sata pre sredine noći svetiljka treba da radi sa 100 % fluksa;
Od 3 sata pre sredine noći do sredine noći svetiljka treba da radi sa 70 % fluksa;
Od sredine noći u naredna četiri sata svetiljka treba da radi sa 50 % fluksa;
Nakon toga, u naredna dva sata svetlosni fluks svetiljke treba da se poveća na 70%;
U poslednjem koraku, svetiljka radi sa 100% svog fluksa sve do momenta isključenja rasvete.

I na kraju, kada bude urađen centralni nadzorni i upravljački sistem, koji je predvideo mogućnost daljinskog upravljanja za uključivanje i isključivanje javnog osvetljenja, instaliranje Web aplikacije koja je pogodna kako za računare tako i za prenosne uređaje, mogućnost komunikacije putem GPRS-a, tek tada ćemo moći sa sigurnošću pratiti potrošnju električne energije sa svakog mernog mesta, kojih ima ukupno 221, a samim tim i uštedu iste i sam rad rasvete.

DODATAK

Slike 1,2,3: Ulica Cara Dušana

Slike Berilovački  put 1,2: Mesta gde će se postaviti nove svetiljke

Slike led GR 1,2,3: Led rasveta u Grčkoj