Pitali ste! Zašto su uklonjeni panoi ispred Doma kulture?

04. decembar 2019. 12:42 Društvo Pirot Plus Online

Kada smo pre neki dan objavili video materijale o dva prostora u centru grada koji se komentarišu u narodu, stigle su nove reakcije. Kako za jedan imamo odredjene informacije, koje su vas interesovale, evo da vas informišemo.

Nekada, da li tako davno, kada je gradjen trg, projektanti su planirali da se ispred zgrade Doma kulture, postave panoi. Ništa čudno, jer ispred svakog bioskopa, pozorišta ili ustanove u kulturi koja organizuje programe, postoje, kako gde, table, panoi...

Posle više godina, Dom kulture, valjda u saradnji s Narodnim pozorištem, zamenio je table koje je ,,zgazilo,, vreme i postavio savremenije panoe. Za to zadovoljstvo iz Budžeta Grada, tada Opštine Pirot, plaćeno je negde preko pola miliona dinara. Za pretpostaviti je da je neko odobrio nekim papirom da se reklamni panoi postave.

Poslednja aktuelna priča koja se čuje, da je deo zemljišta ispred Doma kulture vlasništvo Tigra i da je Tigar zemljište prodao zainteresovanom sugradjaninu. Čuje se da će u ovom objektu, tik uz zgradu Doma kulture, biti nešto poput izložbeno - prodajnog prostora za ćilime.

Ruku na srce, dobro je da Pirot ima reprezentativni objekat gde bi strani i domaći turisti mogli da pogledaju, ali i kupe naše rukotvorine!

Pitanje je samo, da li je taj, ko je zamislio da se objekat "zalepi" pred "nos" Hrama kulture, to dobro uradio?

Inače, istorija odlučivanja počela je 2016. godine kada je Veće donelo odluku i odobrilo gradnju ovog objekta. Zna se i to da direktori ustanova u kulturi nisu bili oduševljeni.

Ovih dana sve je aktuelizovano. Nadležno Odeljenje za urbanizam i stambeno komunalne poslove donelo je rešenje o izvršenju i dalo rok da se panoi uklone. Kako panoe Dom kulture nije uklonio, izdato je dopunsko rešenje i danas, u sredu, 4. decembra, radnici Komunalca od ranog jutra uklanjaju panoe.

Naši novinari u nekoliko navrata bili su na "mestu dogadjaja. Evo šta su snimili.

Smatrali smo ovaj dogadjaj interesantnim iz više razloga. Iz ugla poslenika u Domu kulture i sugradjana koje je sve ovo iznenadilo, stav je da je možda trebalo sačuvati panoe, a novom vlasniku dati u zamenu neki drugi prostor u centru, vlasništvo Grada.

Sa druge strane, novi vlasnik zemljišta dobio je sve potrebne papire, preduzeo sve potrebne ,,korake,, da obezbedi preduslove za gradnju i čovek traži svoje!

I za kraj. Možda ideja!

Nedavno sam razgovarao sa našim istaknutim umetnikom Mirkom Stanimirovićem. Predložio sam ideju da Grad formira, kako sam je nazvao ,,Komisiju za lepo,, u kojoj će biti umetnici, arhitekte, ljudi od stila, koji bi bili konsultovani kada se projektuju ili grade neki objekti, posebno u centru grada.

I, naravno, ne samo u centru!