Mlekara bez mleka (8) - Mića Denčić: U Pirotu ima nekoliko mlekara, a nema mleka, niko ne pravi farmu!

29. novembar 2023. 13:30 Mlekara bez mleka Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Mića Denčić: Šta će Mlekara kad nema mleka? Niko ne pravi farmu. To treba da se forsira!

Sagledavajući stanje u mlekarstvu u pirotskom kraju ključni sagovornici su poljoprivredni proizvođači, odnosno, proizvođači mleka. Neki od njih su na svojim gazdinstvima pokrenuli proizvodnju i prerađuju mleko, dok su mnogi odlučili da održavaju ili čak ulažu u svoj stočni fond i mleko daju mlekarama.

Jedan od dugogodišnjih stočara u našem kraju je Mića Denčić iz sela Crnoklište. Sa njim smo razgovarali ovog leta, na Danima polja kukuruza. S obzirom da je veoma dugo u ovom poslu, njegova porodica i on su se posvetili stočarstvu, želeli smo da sa njima razgovaramo o njegovom viđenju stanja u mlekarstvu, mogućnostima za pokretanje proizvodnje u Mlekari Pirot i idejama kako da se generalno situacija popravi.

Kako nam je rekao, sada imaju 200 grla stoke, a osamdesetih godina počeo je sa dve krave. Ovaj posao traje 24 sata i sve je teže, ističe Denčić.

Selo u kojem živi, imalo je nekada 170 domaćinstva, sada je 50 aktivnih domaćinstava, iako su blizu grada. Sa druge strane, saradnja sa državom i gradom je korektva, ali ko ima preko 19 grla nema pravo na podsticaj, objašnjava Denčić.

Mića Denčić sarađuje sa Imlek mlekarom i zadovoljan je.

Međutim, na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o ponovnom pokretanju proizvodnje u Mlekari Pirot, Denčić odgovara pitanjem - Šta će im mlekara kad nema mleka? U Pirotu ima nekoliko mlekara, a niko ne pravi farmu. To treba da se forsira, poručuje Denčić.

__________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***