Mlekara bez mleka (10) - Mlekara i dalje ne radi, “sve uzalud beše naša nada”

18. decembar 2023. 14:45 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Mlekara i dalje ostaje bez mleka - "Sve uzalud beše naša nada"

Kada je naša medijska kuća prošle godine saznala da su u Mlekaru Pirot došli novi vlasnici i da se uveliko počelo sa čišćenjem i pripremama za pokretanjem proizvodnje, nekoliko puta bili smo u Mlekari. Razgovarali smo sa radnicima i jednim od vlasnika. O tome smo pisali kroz prethodne objave u okviru projekta. Najvažnije od svega bilo je da će Mlekara u septembru početi da prerađuje prve količine mleka. Saznali smo i da će uspeti da obezbede dovoljne količine mleka za početak proizvodnje, da će biti prijema radnika, da neće uticati na rad drugih, manjih privatnih melara i tako dalje. Međutim, u septembru se to nije dogodilo.

Dugo se radilo da sređivanju Mlekare koja je mnogo godina “plivala” u vodi, bila bez struje, mašine su propale, čak je bilo priče i da su neke stvari pokradene. Sve to je sanirano i uređeno, da bi na kraju Mlekara i dalje bila zatvorena. Zbog čega? Pitanje je kojim smo se bavili u drugom delu razgovora sa Nenadom Paunovićem, novinarom i vlasnikom Medijske kuće Ani pres.

Na kraju, Nenad Paunović je saznao da je Mlekara koncipirana na velike količine i da se pravi projekat da se proizvodnja smanji na 10.000 litara. Kako Paunović kaže, vreme prolazi, više niko ne želi da razgovara o Mlekari, ljudi su najavili da će doći i na tome se stalo. Mlekara je i dalje bez mleka, a do kada će biti tako ostaje da pratimo.

__________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da nam šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***