Mlekara bez mleka (4) - Promena direktora, pokušaji pokretanja proizvodnje u već uništenoj Mlekari Pirot

18. oktobar 2023. 13:01 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstsva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Promena direktora, pokušaji pokretanja proizvodnje u već uništenoj Mlekari Pirot

Dragan Kostić je u mlekarskoj industriji proveo svoj radni vek. Kao radnik sa velikim iskustvom pozvan je od strane novih vlasnika Mlekare Pirot da pomogne u sređivanju pogona i ponovnom pokretanju proizvodnje. Na tome se radilo duži period.

Naš sagovornik je 1981. godine prešao iz Mlekare Impaz Zaječar u pirotsku mlekaru koja je tada radila sa 50% kapaciteta i već bila u velikim problemima. Kostić je radio do 1988. godine kada je Mlekara Pirot prestala da radi. Koji su direktori bili i kako je mlekara tonula govori Dragan Kostić.

U to vreme vlasnik Mlekare bio je Dimitrije Obradović. Na mesto v.d. direktora bio je Goran Popović.

Posle Obradovića došao je Jovan Nikolić i formirana je nova firma “Gapid”. Između 2011. i 2012. godine počela je proizvodnja. Dragan Kostić kaže da se radio kratko, nekoliko meseci, a kapacitet je bio od 7 do 10 tona. Ponovo je usledila kriza, radnici se nisu isplaćivali, troškovi se gomilali, počelo se sa tužbama, navodi Kostić.

Kada su pre par godina došli, novi vlasnici Mlekaru Pirotu su zatekli u katastrofalnom stanju. Razgovor o tome sa Draganom Kostićem, emitovaćemo u sledećoj objavi ovog serijala.

___________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***