Mlekara bez mleka (2) - Problemi, veliki dugovi i ulazak u proces privatizacije

28. septembar 2023. 14:18 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstsva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Problemi, veliki dugovi i ulazak u proces privatizacije

Poslednji direktor Mlekare Pirot pre privatizacije bio je Milorad Mladenović. Kako kaže Mladenović, Mlekara je i tada bila u ozbiljnim dugovima i nije bilo moguće pokrenuti je bez ogromne pomoći koju je mogla samo država da obezbedi. Jedini izlaz bio je privatizacija i postupak je pokrenut.  

Ovo je, prema rečima Mladenovića, bio prvi neuspešan korak jer je Agencija za privatizaciju procenila potencijal Mlekare kao u vreme kada je počinjala sa radom i kada je bilo mnogo mleka. Pored ostalih problema sa kojima se Mlekara suočavala, u našem regionu procenjivalo se da ima 15.000 tona, a tu su bile i privatne mlekare i Mlekarska škola sa svojom radionicom. Par godina pre toga Mlekara je kupovala mleko iz Subotice i bilo je interesovanja da se pripoji subotičkoj mlekari, ali se onda krenulo u privatizaciju, objašnjava Mladenović.

Generalno, finansijsko stanje u Mlekari je bilo očajno, kadrovsko stanje relativno loše, ali u tehničkom smislu stanje je bilo solidno, navodi Mladenović i u nastavku razgovora objašnjava da li su potraživanja poverilaca uredno izmirena posle svega.

__________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***