Mlekara bez mleka (3) - Mlekarstvo ima budućnost

09. oktobar 2023. 12:54 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstsva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Mlekarstvo ima budućnost

Pre nego dođemo do odgovora zašto Mlekara Pirot i danas ne radi želeli smo da sagledamo aktuelnu situaciju u mlekarstvu u pirotskom kraju. Naš sagovornik o ovoj temi je Goran Popović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot.

Popović je ranije bio direktor Zavoda za poljoprivredu, a potom i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu. Pored ostalog, upoznat je sa celom situacijom gašenja proizvodnje u Mlekari Pirot i pokušajima da se ponovo pokrene.

Na početku razgovora rekao nam je da je u proteklih dvadesetak godina drastično smanjen broj goveda, ali da su ljudi, koji se sada bave proizvodjom mleka, ozbiljni robni proizvođači koji mleko u 80% slučajeva daju kao sirovinu, a oko 20% prerađuju na svojim gazdinstvima jer za to imaju uslove i registrovanu proizvodnju.

Govoreći o gašenju Mlekare Pirot, Popović objašnjava da su glavni udarac zadale sankcije i da su tada ugašene i druge mlekare, ali su neke kasnije uspešno privatizovane. Inače, u našem kraju danas je manje mleka nego pre 30 godina, ali mogu da se obezbede pristojne količine, ističe Popović.  

Na naše pitanje kako vidi mlekarstvo u narednom periodu, Popović veruje da ima budućnost jer su proizvodi sa nešeg područja traženi. Popović procenjuje da će poljoprivredni prooizvođači naći interesa da se bave melakrskom proizvodnjom i u većem obimu.

_________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***