Mlekara bez mleka (1) - Izgradnja, zlatno doba i krah Mlekare Pirot

19. septembar 2023. 14:16 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstsva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Izgradnja, zlatno doba i krah Mlekare Pirot

Pirotska privreda je u drugoj polovini 20. veka bila izuzetno razvijena. Brojne fabrike su radile, ali i zavisile od sirovina iz okolnih sela. Jedna od njih je svakako Mlekara Pirot, s obzirom da je stočni fond bio daleko veći nego danas. Brojke su za današnje vreme gotovo nezamislive. Sela su bila živa i sva domaćinstva su se bavila poljoprivredom i stočarstvom. Koliko je bilo ovaca u selima tada, o kojim količinama mleka se radilo, što je i uslovilo izgradnju pirotske mlekare, kada je počela sa radom i najbolje poslovala i kako je počela da se proizvodnja gasi - pitanja su o kojima smo razgovarali sa istoričarem Davorom Lazarevićem.

Prema njegovim rečima, prva mlekara otorena je 1945. godine u kući uglednog pirotskog trgovca kačkavaljem Milutina Mančića. Mlekara se zvala “Stara planina”. Kako je sirovina bilo mnogo, a mlekara nije mogla da zadovolji prostorne i proizvodne kapacitete, par godina kasnije je izgrađena nova mlekara na Šestom koloseku. Lazarević navodi da je mogla da preradi nekoliko tona mleka i funkcionisala do sredine pedesetih godina. Na Staroj planini je bilo u to vreme oko 200.000 ovaca.  

Tih godina u Pirot dolazi i dr Obren Pejić, čije ime nosi Mlekarska škola, obučava mlekare i polako se uvodi proizvodnja kačkavalja u industriju. U narednih pet, šest godina odlučuje se da bude izgrađena nova mlekara koja će moći da preradi znatno veće količine mleka, objašnjava Lazarević. Nova mlekara izgrađena je 1957. godine i ona je u prvoj fazi svog rada mogla da preradi do 15.000 litara dnevno, a kasnije je sa rastom proizvodnje imala kapacitet 60.000 litara mleka dnevno.

Pirotski kačkavalj se izvozio širom sveta, a Mlekara je imala i druge mlečne proizvode, paster mleko, jogurt, sir. Zlatno doba Mlekare trajalo je do sredine osamdesetih godina i onda kreće kolaps, kaže Davor Lazarević. Mlekara je počela da “propada” iz tri razloga - migracije stanovništva iz sela u grad, ekonomske krize osamdesetih godina i devalviranja novca i nuklearne katastrofe u Černobilu.

Lazarević smatra da Mlekari ne bi bilo spasa čak i da je menadžment bio mnogo bolji jer je glavni problem predstavljao nestanak sirovine.

Mlekara Pirot prestaje sa radom već devedesetih godina. Međutim, više puta je zatvarana i otvarana. Mlekarska škola je preuzela proizvodnju tradicionalnog pirotskog kačkavalja. Početkom dvehiljaditih se ulazi u proces privatizacije, ali s obzirom da na kraju ni od toga nije bilo ništa, nekoliko godina kasnije Mlekara konačno prestaje sa radom.

________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***