“Kurziviram u nastavcima” ( 3 ) “Neka stara, dobra vremena”

16. oktobar 2019. 12:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Da nastavim. Najavio sam dogadjaje. Smatram da je Pirot u proteklom periodu kroz mnogo toga što se dogadjalo video brojne ljude koji su obeležili to vreme i značili nešto u ovom gradu. Uz to, ima dogadjaji koji su bili odraz tog vremena, postali deo navika, rekao bih i potrebe. Na primer na Slet, Štafetu mladosti, Mršave i debele , Paunov memorijal , okupljalo se više hiljada ljudi. Bilo ih je na Vojnegovcu, na svečanostima u kasdarni "Radoje Vujošević Risto" na koncertima. Bilo je dogadjaja koji su izdvajali sportiste, umetnike, ljude od rezultata u svim oblastima života.

Neću predugo komentarisati. To ostavljam vama da prepoznate te ljude, da se prisetite tog vremena, ili za vas mladje da vidite KAKO JE TO BILO NEKADA !!

U neka stara, dobra vremena !!!

Slet , pun Gradski stadion. Profesori škola posle manifestacije

Slet u Pirotu

Štafeta mladosti. Da, bilo takvo vreme, tako se živelo. Čekali smo je, čuvali tokom noći, bili na trgu. Nosili su je poznati mladi ljudi.

Štafeta mladosti u Pirotu

Bilo je to samo Turnir u malom fudbalu. Izraz poštovanja prema jednom čoveku koji je igrao u reprezentaciji tadašnje Jugoslavije. Gosti su bili poznati fudbaleri, timovi, estradne zvezde.

Snežana Savić na Paunovom memorijalu

Kada je posle potapanja sela Zavoj izgradjena Hidrocentrala Pirot i kada je kasnije trebalo pošumljavati goleti, graditi zemlju, u naš grad osamdesetih stigla je Omladinska radna akcija. Sa svih strana domovine. Neki su ljubav krunisali brakom!

ORA Pirot

Najviše gledalaca na Gradskom stadionu bilo je kada je stigla reprezentacija Gvineje. Čak 12.000 . Rekli bi da ih ništa manje nije bilo i kada su igrali "Mršavi i debeli". Bilo je mnogo poznatih gostiju. Onaj veliki Tigar, Sindikat, Zoran, Boško i Čobi bili su organizatori.

Mršavi i debeli, gost Jova Radovanović

Nekada , da li tako davno, dok su sve pirotske fabrike radile, Radničke sportskle igre bile su takodje veliki dohadjaj. Svečanost dodele pehara , izuzetna svečanost. Bez pokojnog humoriste i dobrog čoveka Rodoljuba Lole Džunića nije moglo, naravno!

Lola Džunić na svečanosti povodom dodele priznanja u RSI Pirot

Mnogi to neće da kažu, ali, tamo od 1979. godine IJP Sloboda, tačnije Radio Pirot, organizovao je Akciju "Sportista godine". Najpre u Sali pedagoške akademije , a potom u Sali Doma JNA. Na kraju "treće poluvreme" u Hotelu Pirot. Kakvih je majstora sporta bilo, ekipa, a još poznatih gostiju.

Izbor sportiste godine

Pirot je imao i zvanično jedne godine najbolje uredjenu kasarnu u onoj Jugoslaviji . Poseban dogadjaj bile su zakletve u Kasarni. Mnogo djaka dolazilo je da pozdravi mlade vojnike. A povodom Dana jedinice , mislim da je bilo negde početkom juna, na Stadionu omladine organizovane su svečanosti i turniri u malom fudbalu. Sećam se igrao je jedne godine i Mitar Mrkela.

Zakletva i Dan jedinice

Svake zime, tada izuzetno aktivan Smučarski klub Midžor, zahvaljujući Žcku, Tamburki, Tajleru, Banetu, organizovao je na Planinarskom domu Republička takmičenja u skijanju. Kakve smo šampione imali !

Ski takmičenja na Planinarskom domu

Nikada nećemo zaboraviti vreme bombardovanja. Godina koja ostaje kao dubok ožiljak 1999. Prkosili smo NATO snagama. Igrali čak i fudbal. Kakvo je to vreme nekog posebnog zanosa bilo.

Fudbalom protiv rata

Sećate se Turnira duhovitosti. Politika ekspres bila je organizator. Jedne godine, čitateljka iz Goražda dobila je kao nagradu, Koncert KUD-a Predrag Bošković Pavle Pirot. Bili smo tamo. Ovo je ta žena!

Koncert KUD PBP u Goraždu, Turnir duhovitosti

Zahvaljujući Vladi Kostiću, šampionu u moto krosu, Pirot je dobio stazu iznad sela Vojnegovac. Jedne godine , Vlada Kostić i NP, posle Konferencije za novinare u velikoj Sali SO Pirot, bili smo u kabinetu tadašnjeg predsednika Opštine Ace Manojlovića. Dogovor za Prvenstvo na našoj stazi. Vlada ih je ubedljivo pobedjivao.

Dogovor za Vojnegovac

KUD Predrag Bošković Pavle, bio je pravi reprezent grada. Gostovolo se u Austriji, Nemačkoj, Italiji. Ovo je Banja Koviljača, na putu za Nemačku, Minhen . Sa nama su često kao gosti putovali Usnija i Šele, Snežana Savić, Lepa Brena, Suzana Mančić.

Na putu za Minhen, Banja Koviljača

*Fotografije lična arhiva NP