Emilija Popović: Procedura oko otvaranja vrtića u školi zaustavljena zbog korone

13. maj 2021. 10:32 Društvo Pirot Plus Online

Odsek Pirot Akademije tehničko – vaspitačkih strukovnih studija Niš je u prethodnom periodu radio na pripremi dokumentacije za otvaranje vrtića u školi. Rukovodilac Odseka Pirot, prof. dr Emilija Popović, kaže da su dokumentaciju i elaborat predali pre više od godinu dana, ali je zbog korone sve stalo. Ideja je, prema njenim rečima, da Visoka škola u Pirotu postane metodički centar kako bi studenti svoje master radove i projekte mogli da realizuju u tom vrtiću.

Pored ostalih aktivnosti, idućeg meseca će biti raspisan Konkurs za upis vaspitača. Ovih dana radi se na promociji studijskog programa, ali, zbog epidemiološke situacije, jedino preko društvenih mreža i kroz podelu flajera po školama. Prof. dr Emilija Popović napominje da zainteresovani studenti dokumentaciju mogu da predaju i u Nišu, u Visokoj tehničkoj školi, s obzirom da su jedno pravno lice u sklopu Akademije. Prošle godine organizovano je i polaganje prijemnog ispita u Nišu, dodala je dr Popović.

Inače, studenti Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Niš, na Odseku u Pirotu, od marta prošle godine, zbog korone, ne obavljaju pedagošku praksu u vrtićima, a rad sa profesorima realizuje se uglavnom onlajn i u manjim grupama u školi.

Prema rečima prof. dr Emilije Popović radi se u veoma otežanim uslovima jer strukovne škole obrazuju praktičare, koji posle školovanja izlaze potpuno spremni za rad, a sada je to otežano.

Bez obzira na to što nije moguće pedagošku praksu realizovati u skladu sa akreditacijom studijskog programa, profesori nastoje da posebne metodike, tematsko planiranje i integrativnu nastavu rade sa studentima u malim grupama u školi, kaže prof. dr Emilija Popović.