Život počinje u mesnoj zajednici - Saša Igić, MZ Slavonija i Aleksa Ćirić, MZ 8. septembar

15. oktobar 2020. 13:50 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja

Ciljevi projekta:

-Informisati građane koji žive u mesnim zajednicama u gradu o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana;

-Afirmisati rad mesnih zajednica prigradskih naselja i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane i da pre donošenja odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Podstaći građane Pirota da se u što većem broju uključuju u proces participativnog budžetiranja.

Uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo je veoma važno jer demokratsko društvo podrazumeva postupke i odluke sa kojima je saglasna većina. Meštani mesnih zajednica sami biraju svoje predstavnike, odnosno, predsednike od kojih mnogo toga zavisi. Ukoliko je samo mali broj ljudi iz mesne zajednice aktivan po tom pitanju, postavlja se pitanje kako da stanovnici mesnih zajednica reše svoje probleme i poboljšaju uslove života u mesnim zajednicama?

Ovim medijskim sadržajem predstavljamo rad mesnih zajednica, nadležnosti, prava i obaveze stanovnika mesnih zajednica, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, participativno budžetiranje i objavljujemo reportaže iz gradskih mesnih zajednica.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

MZ Slavonija i MZ 8. septembar

Mesna zajednica Slavonija obuhvata ulice: Knjaza Miloša, Slavonsku, Nikole Tesle, deo Dragoševe ulice i deo Save Kovačevića. Predsednik ove mesne zajednice je Saša Igić.

Mesnom zajednicom upravljaju predsednik, članovi Saveta i sekretar.

Saša Igić je u izjavi za portal Plus onlajn rekao da se sednice mesne zajednice organizuju po potrebi ili na zahtev lica koje živi na teritoriji mesne zajednice, a tom prilikom govori se o problemima i potrebama stanovnika mesne zajednice i dogovaraju dalje aktivnosti.

Kako je Igić rekao, spisak potreba meštana u ovom trenutku nije veliki, s obzirom da se Mesna zajednica Slavonija nalazi blizu centra grada i da je taj deo prilično uređen. Svoje potrebe uklapaju u skladu sa budžetom koji je opredeljen za mesne zajednice, ipak, ove godine nisu podnosili nikakav plan, objašnjava Igić.

Međutim, u gotovo svim mesnim zajednicama problem je što se mladi ne interesuju za rad mesnih zajednica, a trebalo bi, kaže Igić, jer mladi imaju ideje i energiju, čime bi sigurno doprineli napretku mesne zajednice.

Ono što je važno da svi građani znaju to je da za svaki problem koji imaju u svom naselju ili ulici treba da se jave predstavnicima svoje mesne zajednice i da pokušaju da zajednički dođu do rešenja. Igić kaže da ima mnogo problema, nemaju svoje prostorije gde bi građani mogli da dolaze i obraćaju im se kada god je to potrebno, ali probleme ne treba ostavljati po strani i za sve što im je potrebno on je na usluzi svojim komšijama.

...................................................................................................................................................

Blizu centra grada je i Mesna zajednica 8. septembar. Predsednik ove mesne zajednice je Aleksa Ćirić. Ovo je jedna od retkih ili, možda, jedina u Pirotu, na čijem je čelu mlad čovek.

Ćirić je sa 23 godine preuzeo ovu veliku i odgovornu ulogu.

Mesna zajednica 8. septembar ima oko 3.000 stanovnika i proteže se od Ulice Ćirila i Metodija do Drugog ringa.

Mesna zajednica 8. septembar ima svoju kancelariju gde građani mogu da dođu i obrate se predsedniku i članovima Saveta za sve što im je potrebno. Aleksa Ćirić kaže da gotovo svake večeri u kancelariji, a njegov zadatak je da sve probleme svojih komšija prosledi Gradskoj upravi ili nekom javnom preduzeću. Ovom prilikom Ćirić je istakao da u okviru mesne zajednice imaju i Fudbalski klub Senjak koji je izuzetno uspešan.

Kada smo razgovarali o tome zbog čega se u rad mesnih zajednica ne uključuju mladi, Aleksa Ćirić pretpostavlja da je možda problem u tome što predsednik radi volonterski i nema nikakvu naknadu za svoj rad. Kako je rekao, iz ličnog primera, dovoljna je satisfakcija kada vidite da ste uradili nešto dobro za svoje komšije i ljude koji vas okružuju.

Naravno, i u ovom delu grada nisu svi problemi rešeni. Aleksa Ćirić navodi das u ostale neke ulice da se urede, sređuju se dvorišta oko pojedinih zgrada, događaju se I na dnevnom nivou određeni kvarovi, ali se sve blagovremeno rešava uz međusobnu saradnju mesne zajednice i nadležnih institucija.

................................................................................................................................................

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).
U sledećoj objavi predstavićemo mesne zajednice Tanasko Rajić i Nova Mala.