Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Vojnegovac

15. jul 2021. 14:08 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

MZ Vojnegovac

Selo Vojnegovac je 11 kilometara udaljeno od centra Pirota. Kada krenete magistralnim putem za Dimitrovgrad videćete odvajanje sa desne strane za Vojnegovac.

Na putu za selo videli smo da je put u jako lošem stanju. Ipak, može se reći da je selo živo jer broji oko 200 stanovnika, a među njima i mnogo mladih. Posebno interesantno je to što mesnu zajednicu vode uglavnom mladi ljudi, starosti do 35 godina. Rekli bismo da je to nešto što ovu mesnu zajednicu posebno ističe u odnosu na sve seoske mesne zajednice.

Naš sagovornik prilikom posete ovom selu bio je Dalibor Stanišić, član Saveta mesne zajednice Vojnegovac.

Prvo naše pitanje bilo je kakvo je selo Vojnegovac i po čemu je prepoznatljivo?

*Sportski teren u selu, preko puta Doma kulture

Kako smo na početku naveli, u mesnoj zajednici su uglavnom mladi ljudi. Ovom prilikom Stanišić je rekao da se okupljaju po potrebi, ljudi se u selu znaju, pa im nije teško da čuju probleme svih ljudi.

Govoreći o problemima u selu, Dalibor Stanišić na prvom mestu istakao je put do sela. Međutim, do Vojnegovca se može i iz Petrovca, ali je zimi na tom delu poprilično loše. Od ostalih problema Stanišić navodi da nemaju kanalizaciju, ali i da se rasveta u poslednje vreme ne održava kako bi trebalo.

O još nekim problemima čuli smo od meštana Vojnegovca koje smo videli kod prodavnice.

*Česma u centru sela, spomen ploča palim borcima

Na naše pitanje šta je poslednjih godina u selu urađeno, a što je uticalo na poboljšanje uslova za život Vojnegovčana, Stanišić navodi da je napravljen mali parkić za decu pored igrališta, trenutno se renovira Dom kulture, očistili su divlje deponije i rade na tome da se put prema selu rekonstruiše. Ovom prilikom pomenuo je i mlade bračne parove koji žive u selu, a decu ipak upisuju u gradske škole, dok je škola u Vojnegovcu prošle godine imala samo jednog đaka.

Naš sagovornik Dalibor i njegovi meštani, koji su se angažovali oko mesne zajednice, zauzvrat ne dobijaju ništa, ali rezultati do kojih dođu posle svake aktivnosti su im dovoljan motiv da nastave dalje da se bore za svoje selo. U nastavku razgovora Stanišić govori o tome kako su odlučili da se priključe radu mesne zajednice.

Polazeći od svog primera i poimanja života i rada na selu Dalibor Stanišić imao je poruku za sve mlade ljude koji trenutno žive u selima i nisu zainteresovani da se angažuju oko svoje mesne zajednice.

*Škola u Vojnegovcu, izdvojeno odeljenje OŠ "8. septembar"

*Crkva u Vojnegovcu, okupljanje meštana na Petrovdan. Foto: Dalibor Stanišić

Crkva je posvećena Svetom Petru i Pavlu. Već 20 godina unazad svakog 12. jula tu se okupljaju meštani.

I crkva i bazen se nalaze u zaseoku sela Vojnegovac pod imenom Rakovica. Stanišić kaže da njemu to izgleda kao Vojnegovska banja.

Ovom porukom našeg sagovornika “Hajde da bar održimo da nam sela ostanu ovakva kakva su!” – završavamo priču o selu Vojnegovac. I u ovom selu ima mnogo problema, sigurno da je potrebno još mnogo toga uraditi kako bi se dodatno unapredio kvalitet života meštana. Prodavnica radi, škola, crkva, sportski teren za mlade, Dom kulture se renovira, sigurno će se i put iz pravca magistralnog puta Pirot – Dimitrovgrad uraditi u narednom periodu.

*Prodavnica u selu Vojnegovac

*Dom kulture u Vojnegovcu

Ono što je još interesantno za ovo selo to je da ima bazen. On je sagrađen sedamdesetih godina na inicijativu mladih. Dalibor Stanišić, član Saveta MZ Vojnegovac, naglašava da se bazen puni čistom, pijaćom vodom, a pre nekoliko godina meštani su sakupili određenu sumu novca, Grad Pirot je takođe pomogao i uspeli su da renoviraju bazen.

O tome koliki je potencijal svako selo i šta se sve može uraditi, a što će doprineti stvaranju još boljih uslova za život i rad, što će pomoći mesnoj zajednici da bude još aktivnija i uspešnija, treba da se više brinu mladi. Možda bi trebalo ponekad razmišljati, iz ugla jednog mladog čoveka, o tome šta fali mom selu da u njemu ostanem, umesto toga kada i gde da odem.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).

U nastavku realizacije projekta obići ćemo sela Sopot, Staničenje i Temska.