Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Staničenje

19. jul 2021. 13:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

MZ Staničenje

Na putu za Belu Palanku, osam kilometara od Pirota, sa leve strane nalazi se selo Staničenje. Oko 400 meštana živi u selu, a ono što je posebno važno, to je da većinsko stanovništvo čine mladi.

Predsednik Mesne zajednice Staničenje je Slobodan Manić. On nas je dočekao u selu i na samom početku upoznao sa nekim detaljima karakterističnim za Staničenje. Posebno je istakao da je poslednjih godina natalitet udvostručen i da u selu živi nekoliko porodica koje imaju troje dece.

*Vrtić i škola u Staničenju. Škola je izdvojeno odeljenje OŠ "Dušan Radović"

Pored ostalog Staničenje ima Fudbalski klub “Nišavac”, crkvu iz 13. veka, “Ladnu česmu” sa koje je voda konstantno oko 2 stepena…  

Kada smo dolazili u Staničenje primetili smo da je put poprilično star, primećuje se da je krpljen na više mesta, ali, generalno, nije tako loš. Slobodan Manić je, govoreći o problemima u selu, počeo upravo od puta do sela. Međutim, u okviru ove teme Manić je izdvojio još jedan problem. Omladinski dom u selu je više puta do sada renoviran, a sada je ponovo uništen. Tu su i pošta, ambulanta i mesna kancelarija. Mesna zajednica je i ove godine uspela da obezbedi sredstva da se omladinski dom sredi, ali će tom uništavanju morati da se stane na put.

Problemi u Staničenju su uglavnom infrastrukturni, jedan deo puta nosi voda, posle obilnijih padavina, rekao je Manić. Tome je dodao da nemaju kanalizaciju i da bi ta investicija bila mnogo veća od svega ostalog zbog konfiguracije zemljišta.

*Most u selu

Kada je u pitanju rad Saveta mesne zajednice Staničenje, Manić kaže da imaju devet članova. Sastanke u polsednjih godinu dana, zbog pandemije, nisu imali. Međutim, većinu akcija mesne zajednice realizuje uglavnom jedna ista grupa ljudi, jer mnogi smatraju da su samo članovi Saveta MZ dužni da rade za selo. Za mlade ljude u selu Manić je imao sve reči hvale, ali je istakao da se oko mesne zajednice slabo angažuju.

Kao mesna zajednica Staničenje je imalo velike ambicije, ali nije bilo moguće sve to realizovati bez finansijske podrške. Nekada Opština, sada Grad Pirot, pomaže, ali je mnogo mesnih zajednica i nije moguće dobiti podršku svake godine. Ovom prilikom Manić je podsetio šta je sve urađeno u Staničenju u poslednjih nekoliko godina.

Neka mesta smo zabeležili prilikom posete selu:

*Spomen ploča palim borcima

*Crkva Sveti Nikola

Pitali smo predsednika mesne zajednice da na samom kraju našeg razgovora pošalje poruku mladima i podstakne ih da se više uključe u rad mesne zajednice, kako bi dodatno uredili selo po svojoj meri.

Slobodan Manić je naglasio da se radi o izuzetnoj deci, ali da mladi imaju trenutne ambicije. S obzirom da pored Staničenja ima još mnogo sela, kojima su potrebna sredstva i pomoć za razne aktivnosti i probleme, potrebno je strpljenje i neumorno traganje za ogućnostima da se aktivnosti realizuju.

Naš opšti utisak, posle posete Staničenju, bio je da ovo selo može da se pohvali velikim brojem mladih koji ostaju u selu, zasnivaju svoje porodice, njihova deca tu pohađaju školu i odrastaju.

U vremenu kada mladi odlaze sa sela u potrazi za poslom i boljim uslovima za život, Staničenje uspeva da mlade zadrži. Međutim, upravo za mlade i decu ovom selu nedostaje mnogo toga.

Vrtić i škola su novi, u okviru školskog dvorišta su i sportski tereni koje deca mogu da koriste za igru i sport, ali nedostaje igralište. Sa druge strane omladinski dom je napravljen da bi mladi provodili svoje slobodno vreme i družili se, a nekome izgleda to smeta. Postavlja se pitanje, kako je moguće da se u proteklom periodu toliko puta renovira i uništava taj dom? I sada će, zahvaljujući obezbeđenoj donaciji, dom biti sređen, ali je potrebno i da se sačuva.

Mladi u ovom selu, prema rečima predsednika mesne zajednice, veoma dobro sarađuju sa svima i žele da pomognu kada god je to potrebno, čak i da sami pokrenu neke akcije. I upravo tu motivaciju treba održati. Možda bi trebalo da zajedno osmisle neku manifestaciju, praćenu određenim sadržajima, koja će okupiti ljude iz sela, ali i ljude iz grada. To bi mogao da bude početak dodatnog unapređenja kvaliteta života u Staničenju.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).

U nastavku realizacije projekta donosimo vam priču iz mesne zajednice sela Temska.