Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Petrovac

13. jul 2021. 14:15 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

MZ Petrovac

Selo Petrovac udaljeno je od centra grada devet kilometara. U selu živi oko 230 ljudi, a više od polovine kuća su staračka domaćinstva.

Sa selom, starosnom strukturom stanovnika i ostalim detaljima upoznao nas je Jovica Đorđević, predsednik Mesne zajednice Petrovac.

*Klub penzionera sela Petrovac, ujedno i prostorija mesne zajednice

Na samom početku rekao nam je da je od osamdesetih godina počeo da se smanjuje broj meštana. Mnogi od njih žive u gradu i povremeno dolaze na selo. Mladih ima, a mladih bračnih parova i dece vrlo malo. Đorđević kaže da možda ne bi tako bilo da su putevi sređeni.

Govoreći o problemima u Petrovcu, Jovica Đorđević posebno ističe vodosnabdevanje. Kada smo bili u selu, ispred prodavnice bila je cistern sa vodom za piće.

Problem oko vode je višegodišnji, kaže Đorđević i objašnjava da su pregovori u toku da se problem reši. Kanalizaciju, takođe, nemaju, a Đorđević ovome dodaje i nekategorisane puteve koji su u lošem stanju, pa ljudi ne mogu do svojih parcela posle obilnijih padavina.

Kada je u pitanju rad Mesne zajednice Petrovac, Savet broji sedam članova. Sastanci se održavaju po potrebi, odnosno, kada god dođe do nekog problema koji bi trebalo da rešava mesna zajednica.

*Dom kulture u selu Petrovac

Jovica Đorđević očekuje nove izbore za mesne zajednice, kada će, kako kaže, imati šansu da izaberu koga žele. On smatra da treba da naprave ekipu koja će bolje da radi, ali s obzirom na trenutno stanje nema zainteresovanih. Mladi se, takođe, ne interesuju niti uključuju u rad mesne zajednice.

Selo Petrovac, pored ostalog, ima crkvu. Meštani kažu da je to najstarija crkva u ovom delu zemlje. Veruje se da je lekovita.

Na putu do cvrkve videli smo i staru školu.

Stara škola je 2007. godine prestala sa radom. Jovica Đoršević objašnjava da su đaci iseljeni u kuću iz koje je bila učiteljica. Inače, škola je izdvojeno odeljenje OŠ “8. septembar”.

Nova škola u Petrovcu je potpuno uređena i ima sve uslove za rad. Tu je i teren za igru, za fudbalski klub, ali treba rešiti pristup do škole, odnosno, da se put asfaltira, rekao je Đorđević.

Ovom prilikom pitali smo predsednika mesne zajednice i o tome šta je sve u oslednjih nekoliko godina urađeno u selu, a što je uticalo na poboljšanje uslova za život Petrovčana?

Kako nam je Jovica Đorđević rekao, prvo je urađena telefonska mreža, potom put do sela, zatim vodovodna mreža, a kasnije i put koji povezuje Petrovac i Vojnegovac. Renovirane su i zgrade Doma kulture i Kluba penzionera.

*Prodavnica u selu

U narednom periodu planira se sanacija puta od centra sela do protivgradne zaštite, jedan sokak u selu, a kasnije i ostali delovi.

Selo Petrovac, kao i mnoga druga na teritoriji grada Pirota, deli sudbinu odlaska mladih u urbanije sredine i nezainteresovanosti mlađih za rad mesne zajednice, od koje se mnogo očekuje.

*Sportski teren u Petrovcu, iza nove škole

S obzirom na te okolnosti Đorđević je poručio mladima da razmisle gde žive i rade i da bi trebalo da stvaraju bolje uslove za sebe, svoje potomke i roditelje. Njemu je to bio motiv kada se prihvatio obaveza oko mesne zajednice.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).

Sledeća objava u okviru projekta je priča o mesnoj zajednici sela Vojnegovac.