Život počinje u mesnoj zajednici - MZ Barje Čiflik

09. april 2021. 13:00 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Grada Pirota realizuje projekat „Život počinje u mesnoj zajednici II“, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ciljevi projekta:

-Afirmisati rad mesnih zajednica u selima i podstaći ih da u svoj rad uključe sve meštane, kao i da pre donošenje odluka imaju mišljenja svih meštana;

-Informisati meštane seoskih mesnih zajednica o nadležnostima mesnih zajednica u unapređenju kvaliteta života svojih meštana;

-Ukazati meštanima mesnih zajednica da imaju mogućnost da učestvuju u rad mesne zajednice, budu aktivni u predlaganjima i donošenju odluka koje doprinose razvoju mesne zajednice i poboljšanju uslova za život svih meštana.

Projekat kroz planirani medijski sadržaj predstavlja rad mesnih zajednica u selima blizu Pirota, nadležnosti mesne zajednice, prava i obaveze meštana, odredbe Zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, praćene reportažama iz sela i razgovorima sa predsednicima mesnih zajednica i članovima Saveta. U narednom periodu na portalu vam predstavljamo mesne zajednice Gnjilan, Barje Čiflik, Rasnica, Blato, Kostur, Držina, Staničenje i druge, a osnovna ideja je da se istakne koliko je važno interesovanje i uključivanje u rad mesnih zajednica u kojima živimo.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MZ Barje Čiflik

Iz sela, koje predstavljamo u ovoj objavi, kažu da je mnogo poznatih učenih ljudi, mnogo poznatih fudbalera. Ovo selo udaljeno je od grada svega četiri kilometra, a karakteristično je po tome što ima oko 50 hektara najplodnije zemlje u pirotskom kraju.

Barje Čiflik ima Fudbalski klub “Borac”, jedno je od prvih sela u Srbiji gde je uvedena kanalizaciona mreža, gde je urađena komasacija, uvedeni telefoni…

Prilikom posete ovom selu razgovarali smo sa predsednikom Mesne zajednice, Bobanom Kostićem. Upoznajući nas sa selom, Kostić ističe da i ovo selo, iako veoma malo udaljeno od grada, deli sudbinu mnogih udaljenijih sela, s obzirom da imaju veliki broj mladih koji migrira ka gradu.

Nadomak sela nalazi se manastir Sveti Ilija gde se uoči istoimenog praznika meštani okupljaju.

*Izvor: Facebook stranica Barje Čiflik

U samom centru sela, preko puta škole, pre dve godine napravljena je česma u znak sećanja palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Govoreći o svemu ovome, Boban Kostić je pomenuo i školu u selu. Škola pripada matičnoj školi “Vuk Karadžić”.

Zgrada je u dobrom stanju, učionice opremljene i imaju sve uslove za rad, ali nema dece jer roditelji decu upisuju u gradske škole.

Kada je reč o radu mesne zajednice Boban Kostić objašnjava da mu se nije dopao način izbora za mesne zajednice, jer, tada, pošto se predsednik izabere, nastane problem kod izbora članova Saveta mesne zajednice. Prema njegovim rečima, mnogi od njih, kasnije, ne učestvuje u radu kako bi trebalo.

Međutim, ono što je veoma važno, to je da ljudi u selu znaju kome da se obrate za pomoć. Kostić kaže da se meštani uglavnom obraćaju njemu, održava kontakt sa ljudima i uvek mogu da mu prenesu svoje probleme.

Što se tiče aktuelnih problema u selu Boban Kostić kaže da imaju konstantan problem u mestu zvanom Barje, gde je oko 50 hektara najplodnije pirotske zemlje koja ne može da se obrađuje. Kako nam je objasnio, tu je nekada postojao kanal, dugo nije čišćen i u poslednjih deset godina javlja se potreba za tim kanalom. On se obraćao nadležnima, pisao zahteve i to ostaje kao njihov plan za predstojeći period.

Ovom prilikom razgovarali smo i o onome što je u selu urađeno u poslednjih nekoliko godina, a što je dodatno poboljšalo uslove za život. Predsednik Mesne zajednice Barje Čiflik rekao je da su u skladu sa raspoloživim sredstvima, s obzirom da zavise od budžeta lokalne samouprave, uradili ono što je bilo moguće. Završena je polovina rasvete od Alatnice Krstić do sela, uređen je put do novog groblja, kanal pored tog puta, urađena su postolja za kontejnere u svim krajevima sela, unapređena rasveta, renovirani sportski tereni…  

Ono što je problem u gotovo svim mesnim zajednicama je nezainteresovanost mladih da se uključe u rad svojih mesnih zajednica i doprinesu unapređenju kvaliteta života u selu. Boban Kostić kaže da se mladi u selima uključuju jedino preko fudbalskih klubova, ali ne svi. Većinu poslova ipak završavaju stariji.

Iako je iznad sela, na brdu Ćeltaš, manastir Sveti Ilija, Kostić kaže da bi voleo da selo ima crkvu. Sa mnogima je o tome razgovarao i to je ideja koja bi, uz pomoć nadležnih institucija, ali i zainteresovanih ljudi, mogla u narednom periodu da se realizuje.

*Sportski tereni u selu Barje Čiflik

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Poštovani građani Pirota, pozivamo vas da nam se sa svim pitanjima, sugestijama i komentarima javite putem mejla (plusradio010@gmail.com).
U sledećoj objavi predstavićemo Mesnu zajednicu Rasnica.