Zdravlje i bezbednost na radu svakodnevna briga – Predstavljamo Tigar AD, D-company i Smartkonf doo: Pored proizvodnje bezbednost radnika na prvom mestu!

20. novembar 2019. 12:09 Projekti Pirot Plus Online

Portal Plus online uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije realizuje projekat


„Zdravlje i bezbednost na radu svakodnevna briga“


u okviru Konkursa zа sufinаnsirаnje projekаtа proizvodnje medijskih sаdržаjа zа internet medije u 2019. godini


Cilj projekta: Informisanje o Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu i ukazivanje na mere prevencije i zaštite na radu.

Smatramo da je pored obuka koje bi radnici trebalo da prolaze u krugu fabrike, ili na gradjevinama i ostalim poslovima na terenu, neophodno da znaju i šta Zakon propisuje i da iz prava proističu i obaveze kako radnika tako i poslodavca. Za obostran uspeh neophodno je i odgovarajuće poznavanje materije.

Ciljna grupa projekta: Zaposleni u pirotskoj privredi, posebno u građevinarstvu i proizvodnim firmama sa rizičnim radnim operacijama.

Sekundarna ciljna grupa: Mladi radnici svih firmi u Pirotskom okrugu i poslodavci; Nezaposleni.

*********************

Akt o proceni rizika je naznačajniji dokument koji svaka firma treba da izradi po pitanju bezbednosti i zdravlja na radu za svako radno mesto. Takođe, neophodno je svakodnevno pratiti i unapređivati bezbednost radnika. S obzirom da je to poseban i veoma važan segment u poslovanju svake firme mnoge od njih, uglavnom manje, angažovale su agencije koje se time bave. U okviru velikih firmi postoje posebne službe koje se isključivo bave bezbednošću.

Posle obilaska gradilišta odlučili smo da obiđemo i nekoliko firmi u Pirotu sa ciljem da predstavimo na koji način su oni organizovani kada je reč o bezbednosti i zdravlju na radu.

Tigar AD Fabrika obuće je jedna od najstarijih velikih kompanija u našem gradu. Za bezbednost i zdravlje na radu zadužena je Slađana Purić, rukovodilac Službe za bezbednost i zdravlje na radu. Sa njom smo ovom prilikom razgovarali u radnoj jedinici Konfekcija.

Pored svih redovnih aktivnosti, zaposleni u Tigru AD imaju periodična ispitivanja i zdravstvene preglede. Posebno se kontrolišu fizička i hemijska štetnost, ispituje radna okolina i oprema za rad. Slađana Purić napominje da su sva radna mesta uglavnom sa umerenim rizikom, osim u Beloj valjari, gde je zbog zastarelosti opreme nekoliko radnih mesta sa bukom na malo višem nivou od dozvoljenog, zbog toga se tim mestima poklanja posebna pažnja. Ovi radnici imaju svake godine reobuku, osposobljavanje za bezbedan i zdrav rad i lekarske preglede.

Ono što je, takođe, veoma važno radnicima se organizuju različite obuke o bezbednosti. Slađana Purić kaže da različitim merama nastoje da unaprede bezbednost u kompaniji. Tu su, pored obuka, razna uputstva za radnike koja su istaknuta na oglasnim tablama i mašinama.

Velika pažnja posvećuje se i zaštiti od požara.

O merama zaštite i zaštitnoj opremi razgovarali smo i sa radnicom Katarinom Potić koja radi u kompaniji Tigar AD deset godina. Za njeno radno mesto neophodne su zaštitne cipele i rukavice, i kako kaže, to uopšte ne predstavlja dodatno opterećenje tokom rada.

Mnogo smo puta snimali proizvodne pogone u ovoj firmi, ali smo iskoristili i ovu priliku. Zabeležili smo delić radne atmosfere i obaveštenja za radnike o bezbednosti.

******************

U industrijskoj zoni, malo dalje od Fabrike obuće, nalazi se i pogon firme D-company.

Dočekao nas je Nenad Marković, lice za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine koji radi u Babušnici i Pirotu u pogonima firme D-company.

Firma D-company bavi se mašinskom obradom metala. Iako je proizvodnja modernizovana i kontakt između operatera i materijala sveden na najmanju moguću meru, bezbednosti i zdravlju na radu se konstantno posvećuje velika pažnja, kaže Marković.

Od zaštitne opreme zaposleni u firmi D-company imaju: naočare, zaštitne cipele, rukavice i radno odelo. Nenad Marković ističe da je jedno radno mesto sa povećanim rizikom, to je radno mesto livca, a pogon je u Babušnici. Njihova zaštitna oprema je specifična zbog velike toplote.

Kada je reč o povredama Marković kaže da su one vrlo retke i da se uglavnom radi o lakšim povredama. Pored ostalog, firma ima redovne kontrole Inspekcije rada, a dosadašnje ocene su pozitivne.

I u ovoj firmi radnici su aktivno uključeni u proces bezbednosti i zdravlja na radu.

S obzirom da nismo bili u prilici da obiđemo pogon u Babušnici, a želeli smo da prikažemo kako se tamo radi, predstavnici firme poslali su nam nekoliko fotografija na čemu im ovom prilikom zahvaljujemo.

*Foto: Arhiva firme D-company

*********************

Potom smo obišli jednu tekstilnu firmu. U pitanju je Smartkonf doo u Pirotu.

O bezbednosti i zdravlju na radu razgovarali smo sa Anđelkom Vasić, tehnologom i šefom proizvodnje. Kako nam je rekla na tom polju njihova firma sarađuje sa Milenom Kostić i Agencijom Safety.

Anđelka Vasić ističe da radnici znaju kako treba sebe da zaštite i kako da postupe ukoliko dođe do povrede.

U dosadašnjem periodu, prema rečima Anđelke Vasić, nije bilo ozbiljnijih povreda, sve povrede su odmah sanirane na radnom mestu, radnici upućeni u ambulantu i nakon par dana vratili se na posao. Takođe, u firmi su određene osobe zadužene i za pružanje prve pomoći.

Iako u firmi Smartkonf rade ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u tekstilnoj industriji obuke o merama zaštite i bezbednosti se organizuju.

U razgovoru sa jednom radnicom čuli smo da njima pored radne garderobe dodatna zaštitna oprema nije potrebna. Najvažnija je koncentracija i posvećenost poslu.

Šef proizvodnje Anđelka Vasić kaže da radnici imaju mogućnost da naprave pauzu kada god osete potrebu, a mnogo puta se dešava da ih rukovodstvo uputi lekaru ili na odmor kod kuće, ukoliko primete da radniku nije dobro i da nije u stanju da tog dana radi.

Na kraju razgovora Vasićeva je istakla da u njihovoj firmi važi pravilo, kada je reč o bezbednosti i zdravlju na radu, bolje zdrav radnik nego sutra ostati bez radnika.

*********************

Posle svih intervjua i obilaska firmi u okviru projekta možemo da zaključimo da je bezbednost i zdravlje na radu prioritet svakog poslodavca. Naravno da ih na to obavezuju zakonske regulative, redovno ih obilaze inspekcije rada, kontrolišu i ukazuju na greške u cilju poboljšanja bezbednosti, ali iz svega do sada jedno bi trebalo svi da upamtimo, a to je da je bezbednost obaveza svih nas. Iako u firmama postoje posebne službe koje se time bave svaki radnik je dužan da pre početka rada bude osposobljen za određenu delatnost i da ima odgovarajuća sredstva zaštite.

Podsećamo još jednom da se informišete o Zakonu o bezebednosti i zdravlju na radu koji sadrži prava i obaveze poslodavaca, ali i zaposlenih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i inspekcije rada u svim gradovima su svima na raspolaganju za sva pitanja i probleme. Na sajtu Ministarstva rada možete pronaći mnogo korisnih informacija, a Inspekcija rada u Pirotu nalazi se u zgradi Pirotskog upravnog okruga. Možete da im se obratite lično svakog radnog dana 7 do 15 časova ili da ih pozovete 010/313-462 i 010/313-463.

Neka nam svaki dan na poslu bude bezbedan i uspešan, koristite sredstva za ličnu zaštitu i brinite o sebi i svojim kolegama!