Vaša pitanja! Aleksandar Janković: Da li se zamena svetiljki realizuje po svim detaljima iz ugovora! Smatram - ipak, NE!

16. avgust 2021. 11:27 Stavovi Pirot Plus Online

  Javna rasveta  je ovih dana, ako je suditi, po javljanjima naših sugradjana – tema broj jedan!

 Jeste Pirot jedan od retkih gradova koji je potpisao ugovor o javnom privatnom partnerstvu, jesu rezultati onog prvog ugovora o grejanju škola veoma dobri, tek ovih dana, realizaciju na terenu prate mnogi komentari. Ne bih rekao komentari, već kritika, ima i ljutnje.

   U subotu je stigao mejl koji se u svemu razlikovao od dosadašnjih prigovora. Razlikovao se najpre po tome, što je Aleksandar Janković, očigledno u ovoj materiji i pitanja koja je postavio su zaista potpuno jasna!

 Evo šta je napisao:

Aleksandar Jankovic <al....7@gmail.com>

Sat, 14 Aug, 04:07 (2 days ago)

to me

Postovani g. Paunovicu,

Svedoci smo da ima dosta primedbi na zamenu svetiljki koja se obavlja u gradu. Imam nekoliko sugestija oko pitanja koja biste mogli da postavite nadleznima.

Prvo, da vidimo o cemu pricamo. Da li mozemo od gradskih institucija da dobijemo Ugovor o zameni i odrzavanju rasvete na uvid. Mislim da grad ima obavezu da dostavi taj ugovor po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog znacaja, posto se radi o javno-privatnom partnerstvu. 

Drugo, da znamo sa kim debatujemo. Gledao sam Vas intervju sa Bojanom Ivkovicem, menadzerom za energetiku. Mozda je on prava adresa, a mozda i nije. U svakom slucaju, prava adresa je ona osoba koja je potpisala Ugovor od strane Grada. 

I sad dolazimo da sustine. Da bi se izbegle subjektivne ocene, da li je osvetljenje dovoljno ili ne, treba da predjemo na objektivne kriterijume.

  Da li u Ugovoru postoji odredba o osvetljenost koja treba da se postigne. Bojan Ivkovic je napomenuo da postoje saobracajni standardi za to.

   Da li u Ugovoru postoje vrednosti osvetljenja (fizicka velicina cija je jedinica lux) koje treba da se postignu (kao sto UEFA ima standarde za osvetljenje stadiona u njenim takmicenjima, na primer). Ako toga nema, zasto Grad nije insistirao na toj stavci? Ako toga ima, onda mozemo da diskutujemo dalje posle merenja koja ce izvrsiti privatni partner.

   I najprostije resenje za koje je sada kasno.

   Zasto pre potpisivanja Ugovora Grad nije trazio od privatnog partnera probu?

   Da recimo zameni nekoliko sijalica na vecim ulicama, nekoliko na manjim, nekoliko u parkovima, na parkinzima... i da se da neko vreme za primedbe i sugestije. To se trebalo raditi tada, a ne sada. Ako je to radjeno, nije adekvatno medijski ispraćeno. Ako nije, zasto nije? Mozda je privatni partner imao neke slicne prezenacije za gradske celnike. Da li je toga bilo? Da li se sada ugradjuju sijalice iste kao sa tih prezentacija pre potpisivanja Ugovora? Ako ne, zasto? Ako je i tada osvetljenje bilo slabo, zasto su gradski celnici pristali na takve svetiljke? Ako svega toga nije bilo, na osnovu cega je Grad izabrao privatnog partnera? Nije valjda samo na osnovu lepe reci. tj. na osnovu lepih referenci!

Ovo su neka pitanja na koja bi graski celnici trebalo da odgovore. Vama, kao novinaru, je sigurno lakse doci do njih.

      Mi, kao gradjani, treba da ocekujemo odgovore od gradskih celnika, a ne od privatnog partnera. Njihova je dobra volja ako hoce da uvaze neke sugestje, ali Ugovor moraju da postuju. A ako je Ugovor los, onda je pitanje za Grad zasto je napravio takav Ugovor.

Srdačan pozdrav,

Aleksandar Jankovic

..............................................................................................................

  Bojan Ivković, gradski menadžer za energetiku je od danas na odmoru. Znajući za izuzetnu saradnju, za njegovu izuzetnu nameru da uvek odgovara na naša pitanja, što poštujemo, nadamo se da ćemo uskoro objaviti odgovore.

  Sačekajte!