Vaša pisma: Na našu sreću, postoji i "druga strana medalje"...ona lepša!

25. oktobar 2021. 13:15 Stavovi Pirot Plus Online

Poštovanje Nešo,
Pažljivo pratim sve tvoje izveštaje o ambulantama, redovima, dugom čekanju, nezadovoljstvu građana i prosto do sada nisam imala potrebu da komentarisem jer nisam bila u prilici da sve to "iskusim".

Na žalost, vec 10 dana se borim sa koronom i pored svih mojih odbijanja odlaska lekaru, ipak sam morala da odem. U ambulanti sam bila oko 21h. Ispred mene 15 pacijenata. 
Uhhh, super, nema mnogo ljudi, pomislila sam, neću dugo čekati. Bila je prijatna jesenja noć i kao da mi je dala vetar u leđa da istrajem u borbi sa virusom. Za nepunih sat vremena, stigla sam na red. Izuzetno ljubazna sestra, lepa plavušica, mislim da je na skafanderu pisalo Sanja, sa toliko strpljenja i pažnje svakom objašnjavala gde da ide, gde da sedne i sačeka. Toliko mirnoće i pažnje prema svakom od nas, izmamio mi je suzu u očima. Pomislila sam koliko je njima teško, u skafanderima, izolovane, bez pauze za toalet. I onda vidim da smo u stvari mi, pacijenti, ti koji prouzrokuju svađe i nezadovoljstva, a da pri tom uopšte nemaju predstavu šta one sve rade. Čula sam kako dobacuju sa strane : pa one se samo rašetkuju ili samo se šiljćaju, a ne pregledžuju...
Kakvo dno dna ponašanje. Ljudi, pa postoji procedura koja se mora ispoštovati ako želite da budete lečeni!!!
Svako mora biti uveden u sistem, pa merenje temperature, merenje saturacije, merenje pulsa. Nakon te primarne obrade, da bi lekaru skratili vreme pregleda, sestra vas ljubazno uputi gde da sednete i sačekate.
Sedela sam ispred broja 1 i strpljivo čekala da me dr prozove.
Ulazim, za stolom sedi krhka mlada doktorka, Jelena Gotić, možda joj je ovo prvi posao. Ljubazno, tiho objašnjava šta treba da uradim, a zatim počinje pregled. Svaku sitnicu me ispitala, sve što može da pomogne i njoj i meni za brzu dijagnozu. Ne čuje upalu pluća, ali me ipak šalje na snimanje. Neverovatna moć ozdravljenja počinje baš ovde, ljubaznim rečima, pažnjom i strpljenjem. Nakon završenog pregleda, sestre na šalteru uzimaju papire i potanko vam objašnjavaju dalji postupak lečenja. Nema grubosti, nema bahatosti. Svako je maksimalno ispoštovan i svima je sve lepo objašnjeno.
Izlazim iz ambulante a  grudi mi drhte, zadivljena svim ovim sto sam doživela.
Eto, na našu sreću, postoji i "druga strana medalje"...ona lepša.
Veliki pozdrav, do ozdravljenja
Danijela Tobic