Vaša pisma! Miomir Stanković - Sakriveni turistički biser "Begov most"

10. maj 2022. 11:43 Stavovi Pirot Plus Online

Jučerašnje lepo vreme iskoristio sam za prvo ovogodišnje bicikliranje na "duže staze". Bila je to vožnja od 50-ak km, do Temske i Manastira Svetog Đorđa, vodopada Bukovački do, pa preko temačkog polja do Begovog mosta i nazad.

I tu, kod Begovog mosta sam naišao na jedan mali turistički "problem".

Dakle, Begov most se sa alternativnog puta uopšte ne vidi zbog većeg broja velikih i razgranatih vrba i oraha koje su izrasle pored samog mosta! Problem se može vrlo brzo i lako i brzo rešiti. To drveće treba ili ukloniti (poseći) ili makar potkresati grane, kako bi se povećala vidljivost mosta sa puta.

Takođe, na alternativnom putu ne postoji ni jedan putokaz ili turistički znak da se na samo stotinak metara od magistralnog puta nalazi ovaj turistički biser, građevina iz trećeg veka, odnosno rimskog perioda, te je potrebno da se uradi i turistička markacija ovog mesta.

Trenutno do mosta dolaze samo oni koji znaju za njega, ali ne i ljudi koji bi sigurno svratili kada bi ga ugledali sa magistrale ili kada bi postojao makar putokazni znak.

Možda čak treba konkurisati i kod nekog ministarstva za sredstva za rekonstrukciju i reparaciju ovog turističkog bisera. Možda treba prilikom rekonstrukciji dograditi drugu polovinu mosta drvenom građom, kao što je nekada bilo (slika u prilogu), i povećati mu atraktivnost i turističku posećenost...

*Tekst i foto Miomir Stanković