VAŠA PISMA – DOBRI PRIMERI! Dejan Mladenović: Obnavljamo Crkvu, želimo da selo ponovo živi kao nekada!

03. jun 2024. 10:35 Društvo Pirot Plus Online

Dejan Mladenović, je stalni pratilac našeg Portala. Veoma aktivan kao učesnik mnogih aktivnosti u svom selu. Dejan je kao portparol Inicijativnog odbora za obnovu Crkve  Sveti Djordje ,  inicirao sakupljanje   priloga. Meštani su  učestvovali u u novcu i materjalu

  Dejan je od  2012 bio  aktivan i u Mesnoj zajednici Osmakovo!

Što se Crkve tiče , odziv međtana bio je dobar, medjutim, smatram da imamo još mnogo posla.  Želeo bih da pokrenemo i druge akcije u selu. Dom kulture nije u dobrom stanju, selo polako nestaje. Ima zainteresovanih koji su rodjeni u ovom selu da  obnove stare kuće, pokrenu poslove, kako bi selo , koje ima izuzetne preirodne mogućnosti ponovo živelo kao nekada !

U Wikipediji je , o Crkvi Sveti Djordje, pored ostalo zapisano!

Crkva Svetog Đorđa u Osmakovu , najverovatnije je podignuta u 15. veku, na starijem kultnom mestu. Ne zna se ko je njen ktitor.
Administartivno crkva pripada opštini Pirota u Pirotskom okrugu, a crkveno Arhijerejskom namesništvu pirotskom.
Crkva kao značajni svedok istorije ima status spomenika kulture, i stavljena je pod zaštitu 1974. godine.[3]
Crkva je jednostavna jednobrodna građevina podignuta na starijem kultnom mestu o čemu svedoči fragmenti kasnoantičke plastike. Zasvedena je polubličastim svodom. Na istoku ima oltarsku apsidu koja je i spolja i iznutra polukružnog oblika.
Na unutrašnjim zidovima nalaze se ostaci fresaka, među kojima se raspoznaju Blagovesti na istočnom zidu, Pričešće apostola hlebom i vinom u konhi apside. Na južnom zidu vidljive su prestave: Rođenje Hristovo, Krštenje i Lazarevo vaskrsenje. Na zapadnom zidu nazire se Bogorodičino uspenje. Ciklus Velikih praznika od stojećih figura odvajao je friz medaljona sa poprsjima svetitelja. Prema stilskim i ikonografskim odlikama, najverovatnije da očuvani živopis potiče iz prvih decenija 17. veka, kada je verovatno i crkva prvi put i oslikana.