U Pirotskom okrugu blizu stotinu prosvetara čeka posao

12. septembar 2012. 10:04 Društvo Pirot Plus Online

Pitanje tehnološkog viška u prosveti u našoj opštini rešeno je raspoređivanjem radnika i popunjavanjem slobodnih mesta zbog odlaska nastavnika u penziju. Slavko Ilić, predsednik aktiva direktora osnovnih škola, kaže da je školska godina počela bez problema i da nijedan prosvetni radnik nije ostao bez posla.

-Možemo da budemo zadovoljni jer je pitanje tehnološkog viška rešeno tako da niko nije ostao bez posla. Pojedini nastavnici nemaju punu normu ali očekujemo da do kraja školske godine još neko ode u penziju i tako pojedini nastavnici dopune svoju normu. Važno je da neće biti otpuštanja ni kod onih koji su izgubili celu normu, kao što je situacija sa profesorima razredne nastave odnosno učiteljima, jer su i oni raspoređeni i niko neće ostati bez posla-kaže Ilić.

Prema rečima Miljana Jonića, saradnika Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Pirot, na evidenciji koja se odnosi na Pirotski okrugu, ima veliki broj prosvetnih radnika kao i lica koja mogu da odgovore nekom od poziva u školstvu.

-Prema trenutnim podacima na evidenciji je 20 profesora fizičke kulture, 13 profesora srpskog jezika i književnosti, 6 profesora razredne nastave, 6 profesora geografija i 5 profesora istorije. Na evidenciji je i 14 diplomiranih biologa, 3 profesora engleskog jezika, i 2 profesora hemije, međutim ima i desetak diplomiranih hemičara koji takođe mogu da odogovre pozivu profesora hemije u školama. Diplomiranih muzičara je 3, jedan profesor francuskog jezika i jedan profesor tehničkog. To su uglavnom zanimanja koja su na evidenciji i za koja škole pokazuju interesovanje-kaže Jonić.

Neka od ovih lica angažovana su preko programa Nacionalne službe i lokalne samouprave, uključeni su u program pripravnika ili program stručne prakse u školama gde obavljaju pripravnički staž, kaže Jonić, i dodaje da se lica koja su na pripravničkom stažu i dalje vode na evidenciji službe.