U OŠ „8. septembar“ obeležen Dan demokratske kulture

25. maj 2023. 11:11 Društvo Pirot Plus Online

Dan demokratske kulture obeležen je  u okviru projekta „Кvalitetno obrazovanje za sve“.

Projekat se u OŠ „8. septembar“ realizuje od 2019. god. Dosadašnja uspešna realizacija nagrađena je proglašenjem škole za mentor- školu. Do kraja programa 2026.god. škola bi trebalo da postane centar izuzetnosti za svoju školsku upravu na temu obrazovanja za demokratsku kulturu.

Od samog ulaska u projekat, škola je započela sa vaspitanjem i obrazovanjem za osnovne demokratske vrednosti: poštovanje, odgovornost, saradnju, kritičko razmišljanje, empatiju, toleranciju, samokritičnost, optimizam.

Na redovnim časovima i vannastavnim aktivnostima, učenici uče kako da živimo zajedno kao jednaki u kulturno raznolikim društvima. Uče kako da prevaziđu predrasude i diskriminaciju, da uvažavaju svačije mišljenje, da poštuju drugačija uverenja i stavove, pripadnost drugoj kulturi.

Deca su danas javnosti predstavila najvažnije demokratske vrline kroz prigodan program i radioničarske aktivnosti. Кroz timski rad, kroz igru i pesmu,svi zajedno,želeli su da prenesu poruku odraslima da žele humaniji i bezbedniji život.

*Tekst i foto OŠ „8. septembar“