Stavovi! Naselje Djeram! Maja Vidanović i Božidar Ćirić! Ko je u pravu?!

04. avgust 2020. 10:00 Stavovi Pirot Plus Online

Ono što je dobro, javljate se s različitim mišljenjima o odredjenim problemima.

      To je dobra prilika da sučelimo stavove, da izadju neke nove informacije, predlozi za dalje.

        Maja  Vidanović, juče je poslala kratak tekst i dve fotografije iz naselja Djeram.

          Da li se nisu dobro razimeli ili Božidar Ćirić, koji takodje tamo živi, ima drugačije mišljenje, tek, evo prilike.

          Naravno svaki vaš odgovor, mišljenje, dobro nam je došao.

...................................................................................................

Nije sve deponija

Teodoros

Poštovani,

Pošto živim u tom naselju ("Đeram"), ne želeći da ikoga branim od krivice, jer prva fotografija jeste na sramotu građana koji žive u tom delu, jer oni sami stvaraju tu deponiju i tu bi, da je imamo, komunalna policija imala posla, ali imamo komunalnu inspekciju, koja naravno traži fotografije "počinitelja" i tako u nedogled.

Ali nije sve deponija kako izgleda. Tako i vaša čitateljka, Maja Vidanović, ako živi u tom naselju, morala bi da zna da ponedeljkom i četvrtkom, kada "Komunalac" kupi smeće, građani gornjih uličica koje su tesne da u njih uđe smećar, donose kante kod prodavnice, (druga fotografija iz naselja "Đeram"). Tako da to liči ali NIJE čak ni mini deponija. Dakle ima nade za građane ovog naselja.

Najveći problem je nastao u ovom naselju, baš iz razloga da bi se "ukinule" divlje deponije, kada su sklonjeni kontejneri a podeljene kante građanima. E sad, idealno bi bilo kada bi "Komunalac" sa gradskom deponijom konačno, kako je to svuda u normalnim zemljama, konačno krenu sa separacijom smeća na kućnom pragu i stimulisao svoje klijente preko smanjenja računa za iznošenje smeća, da to građani sami čine. (Čujem neke najave ali to ipak traje i traje i ......traje.)

Naravno, bilo je tu još poodavno razgovora o javnoprivatnom partnerstvu "Komunalca" i Grčke firme "Spajder" koj se bavi kompletnim programom od logistike, infrastrukture, edukacije pa do same reciklaže. Ali, kako to biva kod nas, tada se nekima i nije puno žurilo ka toj Evropi već su  krenuli drugim "tokom", koji nažalost još uvek traje i traje.... i pored toga što nam je ta ista Evropa među prvima u Srbiji, pored deponije "Duboka" kod Užica, sagradila deponiju na lokaciji Muntina Padina, a koja je sve dosada pa i sad punjena kao obična deponija što se time skraćuje vek iste.   I to traje i traje i traje....... I naravno, na kraju, moram da se zapitam, da smo u neko vreme donosili prave i ispravne odluke zaista u korist građana a ne gledali uskostranačke interese, danas bi zaista građani već podavno uživali blagodeti istih. Ali to kod nas "voli" da traje i traje i traje...

Dok čekamo podelu žutih, plavih i zelenih kanti..... evo DA SE NE ZABORAVI...

Srdačan pozdrav

Božidar Ćirić