Slobodan Savović: Centar na Četvrtom kilometru prazan, nove grupe za sada neizvesne. O sudbini Mashera Malikzada nema informacija

10. novembar 2021. 11:56 Gradska hronika Pirot Plus Online

Prihvatni centar na Četvrtom kilometru od sredina juna je prazan, kaže u ekskluzivnoj izjai za Portal Plus online, Slobodan Savović, prvi čovek Komesarijata za izbeglice u Nišu. 

Tokom letnjih meseci nije bilo potrebe za otvaranjem centra, jer se migranti nisu zadržavali na našoj teritoriji. Međutim, sa dolaskom zime i hladnijeg vremena, očekujemo da ćemo ubrzo otvoriti Centar i sve to zavisi od priliva migranata. Centar je spreman, posle prošlogodišnjih obimnijih radova, ovog leta prostor je sređen i pripremljen za prihvat migranata. Prvo se popunavaju centri u Preševu i Bujanovcu, kada se oni popune otvaraju se manji gde spadaju i prihvatni centri u Pirotu i Beloj Palanci. Migranti, trenutno samo prođu kroz Pirot jer prelaze granicu sa Bugarskom i nastavljaju put prema krajnjim odredištima. Iako deluje da ih ima manje, cifre pokazuju da ih je u ovom trenutnku čak i više nego u istom periodu prošle godine, međutim neko opšti stav je da u poslednje vreme veća prohodnost prema zapadu, zbog toga se kraće zadržavaju kod nas. Da li će se ovakva situacija i održati, videćemo, istakao je Savović. 

S obzirom da neizvesnost i dalje traje kada je u pitanju potraga za utopljenim migrantom Masherom Malikzadom iz Avganistana, Slobod Savović kaže da do danas zvanične informacije ne postoje.