Sirup Brufen od danas u apotekama

29. avgust 2012. 10:47 Društvo Pirot Plus Online

Nestašica lekova u apotekama i zdravstvenim ustanovama širom Srbije postala je očigledna početkom leta, mada nekih lekova u apotekama nema ni godinu dana. Sladjana Zlatković, direktorka Apotekarske ustanove Pirot kaže da I naša ustanova deli sudbinu ostalih apoteka u Srbiji. Nedostaju neki od osnovnih lekova, kao na primer sirup za snižavanje temperature kod dece, a nema ni pojedinih antibiotika i lekova za smirenje. Medjutim ne može da se kaže da je situacija alarmantna.

- U apotekama će danas moći da se kupi uvozni sirup Brufen, za snižavanje temperature kod dece. Nestašica Brufena uslovljena je činjenicom da je naš proizvodjač lekova Galenika izgubio licencu za njegovu proizvodnju, zbog čega je lek nabavljen u inostranstvu tako da se može kupiti samo u slobodnoj prodaji, kaže Zlatkovićeva.

Proizvođači novih lekova okupljeni u Udruženju INOVIA upozoravaju da je kurs po kom se obračunava cena lekova od 99, 3 dinara nerealan i da su proizvođači na gubitku, u trenutku kada je realan kurs mnogo viši. Zbog toga je to udruženje i tražilo da se koriguje kurs po kom se obračunava cena lekova, ali to do sada nije urađeno.