Saša Marković, poljoprivrednik: Džavne mere su korisne. Pitanje je da li su sva gazdinstva finansijski spremna da ih koriste. Pandemija nam je donela velike probleme!

23. april 2020. 15:48 Privreda Pirot Plus Online

Posle kiše koja je pala pre neki dan, poljoprivrednici su nastavili radove u polju. Bez ozira na česte promene vremena, kažu, da su uspeli, pored ostalog i zahvaljujući relaksiranju vanrednih mera, da planirane poslove provedu kraju. Saša Marković, jedan od najpoznatijih poljoprivrednih proizvodjača u našem kraju, danas je privršavao radove na njivi. Marković ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, svi u porodici rade i po uloženom radu i rezultatima, služi za primer. Na svojim njivama, neke uzima i pod zakup, seje kukuruz, koji koristi za hranu. Čuva preko dvadesetak krava, a supruga nastavlja lanac, tako da ima svojevsnu mlekaru gde proizvodi sve ono što se od kravljeg mleka može uraditi.

Zbog pandemije, da podsetimo, država je uvela mere za poljoprivrednike. Oni će moći da uzmu kredit do tri miliona dinara - na tri godine uz kamatu od jedan posto.

U poslovnim bankama u njihovim sredinama, koju god žele, za kreditnu podršku 11,5 milijardi dinara kredita će biti na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva za bilo šta, svaki poljoprivredni proizvođač može da se obrati za ovu meru", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bespovratna pomoć uplaćivaće se direkno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava i za njih ne treba nikakva prijava.

Dobiće ih, zbog zatvaranja zelenih pijaca, vlasnici plastenika i to u zavisnosti od veličine plastenika - do 90.000 dinara. Zatim pčelari koji su ugroženi zbog zabrane kretanja i mali mlekari i stočari koji su imali ugovore sa ugustiteljskim objektima.

Za krave će dobiti po 3.000 dinara, a maksimalno 30.000 dinara. Za ovce i koze po 500 dinara, najviše 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara.

    Država je za pomoć poljoprivrednicima zbog pandemije izdvojila ukupno 2,6 milijardi dinara. Saša Marković je komentarisao vanredne mere u poljoprivredi, ocenivši da će u zavisnosti od veličine gazidnstva, mere na razliite načine biti od pomoći poljoprivrednim proizvodjačima

    Iako je država reagovala, posledice  pandemije ostaviće dubok trag u radu gazdinstava. Izgubljeno je  mnogo vremena, rada i novca

      U proteklom periodu tražnja za poljoprivrednim proizvodima bila je manja. Nešto su pomogle E pijace, ali ne u značnoj meri. Uz to, nakupci su koristili ovu krizu da diktiraju cene i navode poljoprivrednike na gubitke. Pijaca je mesto gde seljak može da dobije čist novac, da odredjuje cenu. Uz to, brojni objekti, gde  su se poljoprivredni proizvodi prodavali, još uvek su zatvoreni.

Saša Marković, poljoprivrednik iz najvećeg pirotskog sela, koji, kako kažu meštani, radi od ranog jutra do kasno u noć, uključio je u svoje gazdinstvo surugu, dva sina i roditelje. 

Video materijal iz serijala "Jedna cipela u gradu, druga u selu", septembar 2017. godine

Marković smatra da će poljoprivrednici mnogo izgubiti, s obzirom na uloženi rad i da bi država u što skorije vreme, trebalo da reaguje konkretnim podsticajnim sredstvima.

On ističe da medju gazdinstvima ima velikih razlika i da se sve to mora da sagledava, kako bi se omogućio rad koji će se isplatiti.