REAGOVANJE! Ivan Ignjatović, bivši radnik IO Prvi maj! “Jugoslovensko čudo” odavno ne postoji, radnici još uvek traže pravdu!

12. novembar 2021. 11:45 Stavovi Pirot Plus Online

Mnogo je pirotskih firmi “otišlo na doboš”! Mnogo je do sada stiglo pitanja radnika Dragoša, Radnika, Stolara, Progresa. ( dug spisak) Ipak, najviše ih je stiglo od bivših radnika Industrije odeće Prvi maj.

 Menjali su se sagovonirci  sa kojima smo razgovarali. Bivši direktori, vlasnici, Rodoljub Ćirić predsednik Sindikata, pitali smo i Vladana Vasića, Slavišu Svilarova, Jovana Mijalkovića, Zorana Živkovića, u nekoliko navrata advokata Slavišu Stamenovića.

  Pre neki dan  sa advokatom Stamenovićem razgovarali smo o dinamici isplate dugovanja radnicima kao poveriocima, ali i o brojnim drugim temama. 

 Ivan Ignjatović je i ranije slao pisma s konkretnim pitanjima. Videlo se da je u toku sa svim problemima.

 Njegovo pismo mejlom stiglo je i sinoć.

 Objavljujemo u celosti !

     Postovani, Nenade Paunovicu, hocu da se osvrnem povodom emisije Presing od 9.11.2021, na gostovanje advokata Slaviše Stamenovića a kao bivši radnik IO"Prvi maj"Pirot.

    Hocu da Vam se najpre zahvalim sto iskazujede dobru volju i hrabrost da i obican gradjanin ima prostora da iskaze svoje misljenje. Pohvale i advokatu koji jedini u ovom gradu ima sluha  i vodi brigu da kolko tolko pomogne bivsim Prvomajcima, iako se ja u jednom periodu nisam slagao sa njim oko zatezne kamate u zastupanju radnika u njihovim potrazivanjima.

   Dugo pratim desavanja oko razgrabljivanja imovine u stecaju a i pre toga, mnogo se cuti u ovom gradu, to je tabu tema, niko nece da pomogne Prvomajcima , a znajte obijaju mnoga vrata i prave nas "debilima" sto upotrebi skoro ovu rec i sam Predsednik Srbije.

  Naime sam Zakon o stecaju je tako u startu zamisljen na stetu radnika, iako su to krvavo, znojem godinama gradili fabrike a sa njima i grad Pirot se razvijao i gradio, a danas ni pravnim ni bilo kakvim sredstvima nemogu da ostvare svoja potrazivanja sudska, novcana, neuplaceni doprinosi, nepovezan radni staz.

 Drzava , njene institucije, su najveci krivci sto su dozvolili a da nisu kontrolisali rukovodstva preduzeca, jer su uvek imali opravdanja upravnih odbora, zaduzivali radnike neopravdano kreditima, hipotekama.

    Kakvi su to umovi recimo da procenjena imovina Prvog maja vredi 444.856.921  da prijavljena ukupna priznata potrazivanja sa kamatom narastu na 2.805.279.886 dinara , a od te sume u III isplatni redradnici potrazuju samo 2.350.541.640 dinara  podaci sa sajta "Agencije za licenciranje stecajnih upravnika".

   Bivsi radnici Prvomajci, imaju velikih problema oko nepovezanog radnog staza, neuplacenih PIO doprinosa.

 Po sudskim presudama, mnogo toga godinama lose radjeno u samoj fabrici, godine prolazile a tragovi se gube.

  Marta meseca licno sam se obratio gradonačelniku Vladanu Vasicu, pismeno u ime 42 Prvomajaca za razgovor i pomoc, obatio i pitanjem u emisiji "Presing"kada je gostovao gradonacelnik direkno Vi postavili isto pitanje, rekao da ce njegov zamenik dobiti zadatak za ovo pitanje, a kasnije saznajem da je to prosledjeno Ekonomsko socijalnom savetu Grada Pirota, ali eto i danas nemamo odgovora  i pomoci. O tome toliko.

 Advokat Slavisa Stamenovic bi mogao zvanicno da odgovori na pitanje, gde mi je usmeno rekao da za 400 radnika Prvog maja koji imaju potrazivanja po sudskim presudama za period 2008/2011.privredni kriminal naredio da Prvi maj uplati i regulise PIO doprinose, i zarade , no medjutim ni danas kroz M8 obrazac u Fondu PIO ovo nije regulisano.

Sta je sa pogonima Prvog maja van Pirota, uopste se ne spominju,a za izgradnju njih postojao je Fond solidarnost, koga su radnici punili,Prvi maj je uzimao kredite koje je vracao.

Sta je sa AVNOJEVOM nagradom, ponosom nekada Prvog maja.

Sta je sa njivama I klase P 4.677m2,kp>166/1,.I njiva  P 2055M2 KP.166/2 u ataru Barje Ciflik

Kakva je sudbina Akcija koje su radnici imali u udelu Prvog maja.

Da li su za sredstva koja su radnici naplatili kao potrazivanja koja su isplacena u pet rata u periodu od 20.1.2014,pa do 29.6.2016,a sada ova poslednja sredstva o kojima advokat govori u Presingu regulisana kroz prijavu zarada i PIO doprinosa kroz obrazac M8kod Fonda PIO,i ko je trebalo to da uradi ,jer licno kroz moj  listing u Fondu PIO nije regulisano.

Sta je sa Prvim majem plus, cerkom, zavisno preduzece i prostorijama FK Radnicki na veznom traktu.

Iz ovog gore navedenog vodi se da su mnoge stvari lose radjene da goru rec neupotrebim,a o  tome treba da povedu  racuna neki drzavni organi,kao i za stare,masine koje su otisle u staro gvozdje a vecinu firma Irva Investicija iz Beograda dovukla, kada je 2007.g.kupila Prvi maj, i odmah zatvorili pogon Trikotaze,a 2010G.Agencija raskinula privatizaciju sa njima a sada cujem advokat kaze da su jedni od najvecih poverilaca.,kako to radnici se pitaju.

Sta je sa vansudskim poravnanjima, koja radnici imaju sa preduzecem za 2000.2001.2002,godine a sredstva isplacena 2006g.ali na njih nisu iskazani Pio doprinosi i zarada  kod Fonda pio, iako tadasnje rukovodstvo tvrdi da u Fondu Pio data disketa a u Fondu kazu da neznaju za tu disketu.

Radnici potrazuju po sudskim presudama i za 2011.- 2013.g i obradu Pio doprinosa.

Stecajna upravnica Veronika Barac tvrdi da je sve uplatila po sudskim potrazivanjima, licno mene telefonom pozvala 24.5.2021.posle pisanja mnogih pisama i mejlova , njoj, ono sto su od nju trazili u Poreskoj upravi i Fondu PIo, ali, postujuci Zakljuckom Vlade Srbije iz 18.6.2015.g oni kazu nije regulisano znaci da nema M8 obrasca. Kome vise verovati, bivsi radnici a sada mnogi od njih penzioneri nemaju vremena pogotovo u danasnje vreme da cekaju.

Postovani, nakraju , molim Vas gos.Paunovicu pomognite radnicima u saradnji sa advokatom Stamenovicem oko pravnih tumacenja da radnici koji su radili u preduzeca koja su bila u restrukturiranju njih 72.a medju njima i Prvi maj, da ako u stecaju nema dovoljno sredstava od prodaje preduzeca, drzava je u obavezi da radnicima sva potrazivanja isplati, jer je to naredjenje Suda u Strazburu.

     Ovu informaciju izneli Direktor fonda solidarnosti i advokat Miroslav Moskovljanin  u emisiji TV mreza RTS2 7.10.2014.g.koji je zastupao u Strazburu na sudu preduzeca Leteks Leskovac I Jastrebac Krusevac.

     Koji dalji pravni put radnika Prvog maja u tom smeru mogu biti.

Unapred zahvalan Ivan Ignjatović, bivsi radnik  IO "Prvi maj" Pirot.

.......................................

  Poštovani  Ivane!

 Siguran sam da će ti bivši radnici Prvog maja biti zahvalni. Bravo za poznavanje materije.

   Dao si nam brojne zadatke. Treba samo krenuti i tražiti odgovore.  Od nekih državnih institucija, iz iskustva znam , biće teško. Pokušaćemo.

  Iskreno se nadam, kao bivši prvomajac, da ćemo zajedno uz pomoć onih koji to mogu, stići do nekih odgovora.

 Nešto je rekao i Slaviša Stamenović.