Radnički u nastavcima! Da se ne zaboravi!

30. avgust 2021. 11:18 Stavovi Pirot Plus Online

Nastavljam priče o Radničkom. Pre nego otvorimo neke dileme koje su uticale na organizacionu krizu u Klubu, s konkretnim primerima, vratiću vas u bogatu prošlost.

 Pre izvesnog vremena počeli smo rubriku  "Da se ne zaboravi". Jedna od priča, bila je o Radničkom!

........................................................................................................................

U dugoj profesionalnoj novinarskoj karijeri pratio sam na hiljade različitih dogadjaja, ne samo sportskih, naravno . Slobodno  mogu da tvrdim da sam najviše izveštaja, radio prenosa uradio sa utakmica Radničkog. Od 1978. do  2018. ( do kada sam prestao da prenosim utakmice, "belih")  neka okvirna računica, da sam, uradio oko 1500 prenosa utakmica A gde su najave utakmica, izveštaji, razgovori.

To malo ko zna, svedok je Miloje Nešić, da smo snimali utakmice Radničkog , kada je TV Pirot počela da radi i da smo u prisustvu trenera u kanceariji direkora koja je tada pretvorena u improvizovani studio, komentarisali snimljene utakmice.  U periodu dobre saradnje sa TV Pirot, žurio sam da sa utakmice, koje sam prenosio na Radio Pirotu, žurio u studilo TV Pirot, da mečeve komentarišem, uvek sa nekim od trenera ili fudbalera. Ili da u prisustvu novinara, komentarišem mečeve.  Bila su to čika Draganova vremena u kojima su se novinari iz Pirota i Jugoslavije izuzetno poštovali u Pirotu!

……………………………………………………………………

Interesantno je da nisam prisustvovao najvećem uspehu Radničkog, pobedi u Kupu nad Crvenom Zvezdom. Bio sam vojnik i u jednoj kafani u Smederevskoj Palanci gledao meč. Možete samo da zamislite kako je bilo.

Ovo je izveštaj sa utakmice koji sam pronašao na nekom od sajtova Zvezdinih navijača.

Osmina finala: Pirot, 24.septembar 1975.

RADNIČKI : CRVENA ZVEZDA  4:2  (2:0)       

Stadion: Gradski.  Gledalaca: 15.000.  Sudija: Desimir Pavićević.
Strelci: Radović u 29. i 81. Raičević u 18. i Bošković u 76.minutu za Radnički a Filipović u 51. i 85.minutu za Crvenu Zvezdu.
Radnički: Popović, Anđelković, Veljković, Mijalković (Krstić), Mihajlović, Manić, Radović, Bošković, Pavlović, Đorđević, Raičević.
Crvena Zvezda: Kajganić, Jelikić, Novković, Baralić, Keri, Muslin, Ratković (Andrejević), Filipović, Savić, Nikolić, Šestić (Radović).
Trener Aleksandar Petaković
U šesnaestini finala Radnički je u Bihaću, savladao domaće Jedinstvo  sa 3:1,  Zvezda Rijeku u Beogradu istim rezultatom.  Posle pobede nad Crvenom Zvezdom, Radnički je poražen u Zagrebu od Dinama sa 2:0.  Trener Aleksandar Petaković je tada povukao potez koji je direktno odlučio utakmicu. Zbog sukoba sa Radovanom Andjelkovićem I Radovanom Boškovićem, obojicu je iz Zagreba poslao u Pirot , tako da ovaj meč nisu odigrali. Nije igrao ni Miroljub Djordjević.

Tim Radničkog koji je pobedio Crvenu Zvezdu

...................................................................................................

Radnički je odigrao mnogo značajnih utakmica. Kroz ovaj Klub prošli su mnogi poznati fudbaleri, Slobodan Janjuš, Mateja Kežman, Dragi Pavlov, Gvozdenović, Tupajić, golman Pavlović, Vujadinović, Gruber, Radović…. Mnogo ih je. Radili poznati treneri Toma Kaloperović, Ostoja Simić, Aleksandar Petaković, Nebojša Vignjević …

  Radnički je imao bogatu istoriju od samog osnivanja. Uroš Kostić, Avda Ćirić, Stojan Mitić, Ota Krstić, Čep, Ljopša, Sokolović, Ljupče Aleksić, Nasta Tošić, Jovan Andjelković, Dragan Veljković, kasnije Jovan Stanković, Bratislav Mijalković, Rade Manić, Marjan Živković… Da ne nabrajam. Nepravda je prema svima koje nisam pomenuo. Ima ih na stotine, izuzetnih ljudi I fudbalera.

Radnički je imao I izuzetne ljude koji su vodili Klub. Da, nezaboravni Dragan Nikolić, Jovan Simonović, Veca Tošić, Bokan Nikolić, Toma Kostadinović,… Mnogo ih je. Radnički je decenijama bio izuzetno dobro organizovan Klub . Industrija odeće Prvi maj ga je preuzela jedno vreme , kao "šesti pogon".

…………………………………………………………………………………

Pirotski tim je imao mnogo tkzv. velikih utakmica. S obzirom na to da nije bilo video snimaka, a snimci radio prenosa pitanje je da li su u životu, to ćemo koristiti detalje sa nekih utakmica koje imamo I za koje smo smatrali da su  takodje, neke od onih koje su bile značajne za Radnički.

……………………………………………………………………

Na početku, evo pesme posvećene Raničkom. Tekst sam uradio povodom Svečane akademije 50 godina Radničkog, kada je objavljen i "tim snova" novije istorije Radničkog. Muziku je uradio bend Zorana Stamenovića Ringa, a pevala je Dragana Branković. Bio je ovo još jedan moj poklon Radničkom.

Video "Beli, beli" tekst Nenad Paunović, muzika, aranžman, Zoran Stamenović Ringo  https://youtu.be/tqfusKopzvM

……………………………………………………………………

Prava senzacija bio je meč u Boru, odlučujuća utakmica za plasman u Drugu ligu. Ljupče Veljković je bio trener. Jestrović je postigao jedini gol. Za Bor je otišlo 12 autobusa s navijačima Radničkog.

 Bor – Radnički - odlučujuća utakmica za ulazak u Drugu liguhttps://youtu.be/bIwciCj7DF0

Autor SALAMANDER 1209

……………………………………………………………………

Gradski stadion drži rekord u broju gledalaca na utakmici Radnički – Gvineja. I staro i mlado i babe i dede , svi su bili na stadionu da vide kako izgledaju crnoputi fudbaleri ove Reprezentacije.

 Na Kup utakmici protiv Vojvodine bilo je 8.000 gledalaca

Kup utakmica Pirot : Radnički – Vojvodina   TV  SOS kanal  https://youtu.be/LuH0kkNHDJs

……………………………………………………………………

Radnički je odigrao još jednu zanimljivu, neobičnu, utakmicu za Kup Srbije. "Beli" su kao domaćini savladali ekipu Novog Pazara, koja je te godine bila u višem rangu takmičenja i favorit u meču u Pirotu. Medjutim!

Kup Sbije 2017/2018 Pirot – Radnički – Novi Pazar  6:5 Sportnetwork  https://youtu.be/nYa1qfOg6Ms

………………………………………………………………………

Utakmicu u borbi za ulazak u Drugu ligu, Radnički je odigrao 2016. godine u Jagodini sa ekipom Tabane 1975.  S obzirom na zabranu domaćina da naš reporter prati utakmicu, tražili su da se kupi ulaznica za 20.000 dinara, to sam uz pomoć Policije i Piroćanaca, utakmicu pratio od 65. minuta. Uvek vredni Pirgosi uradili su snimke pre i za vreme utakmice. Doček u Pirotu su naše objave .

Pre početka utkmice  Tabane 1970 – Radnički 28.5. 2016  Plus online  https://youtu.be/95oHILGxKgE

Tabane – Radnički  Pirot iz ugla jednog navijača Salamander 1209  https://youtu.be/5bglUzIpkEk

U toj sezoni, Radnički je igrao šampionski pod rukovodstvom trenera Marjana Živkovića. Najbolja utakmica bila je protiv Dinama iz Vranja. Na toj utakmici doživeo sam prva maltretiranja od strane rukovodstva Radničkog. U tom trenutku, bilo je to, manje bitno, Radnički je pobedio !

"Žuto cveće" uvenulo pod naletom "pirotske oluje"! Pukla je petarda, a moglo je i više! Bravo za Marjana i njegove momke! Svima čestitke! LINK

Posle osam godina Radnički se "vratio kući" u Prvu ligu! Pet hiljada gledalaca pozdravilo veliku pobedu Piroćanaca u ovom prvenstvu, osvajanje titule prvaka !! Pirot je – Radnički pisalo je na velikom platnu !!! LINK

………………………………………………………………………

Radnički se u sezoni 2019. borio za ulazak u Prvu ligu. Često smo ljubitelje fudbala pozivali na Stadion.

U nedelju 31. marta igra se derbi ovog vremena! Pirot je prva liga, da i Radnički ponovo bude tamo! Sa vama je i lakše i bolje! LINK

Vidojević i Tolić: U nedeljnih 90 minuta smešteni su naši snovi. Od ponedeljka ćemo nastaviti da sanjamo. Pirgosi: Za grad, za Radnički, za Prvu ligu Policija snima derbi! LINK

Kako se Radnički plasirao u Prvu ligu! Portal Plus online i Naxi Plus radio stalno uz “bele”! Izveštaje je Srbija sport. net preuzimao,najposećeniji srpski sportski portal. LINK

Radnički Pirot šampion Srpske lige i novi član Prve lige Srbije LINK

SOS kanal: Radnički u jednoj od najuspešnijih godina u poslednjoj deceniji! LINK

Naredne godine, uoči početka priprema uradili smo još jednu reportažu za SOS kanal sa priprema Radničkog.

Počele pripreme za proleće, SOS kanal, Plus online LINK

………………………………………………………………………

 U sezoni 2019/2020, Marko Vidojević je iz porodičnih razloga napustio Pirot. Došao je Dejan Čelar. Dobar stručnjak, čovek koji je uneo neke nove elemente u igru Radničkog. Njegov debi protiv Bačke bio je više nego uspešan.

Čelarovi fudbaleri lako "pregazili" Bačku. Pirotski Radnički najavljuje prodor u vrh tabele LINK

DRAGAN ĐUKANOVIĆ, TRENER SINĐELIĆA: ZASLUŽENA POBEDA DOMAĆINA. RADNIČKI IGRA NAJBOLJI FUDBAL U PRVOJ LIGI. LINK

"Beli su propustili priliku da protiv Kolubare u Pirotu ostvare rezultat koji bi omogućio borbu za sam vrh!

KO JE OSVOJIO, A KO IZGUBIO BODOVE U DERBIJU? TEŠKO BEZ PATIJA! LINK

I konačno, nedavno, ukinuto je vanredno stanje i fudbaleri pirotskog tima ponovo su zajedno

DEJAN ČELAR I FILIP TOLIĆ, RADNIČKI PIROT: DOČEKALI SMO TRENUTAK, KREĆEMO U PRIPREME ZA ZAVRŠNICU PRVENSTVA. VERUJEMO U DOBAR PLASMAN! LINK

FUDBALERI RADNIČKOG PONOVO NA OKUPU. DANAS LAGANI TRENING, SUTRA PROVERA FIZIČKE SPREMNOSTI I DALJI NASTAVAK RADA LINK

 Bila je ovo, ipak, kratka priča za bogatu istoriju ovog Kluba. Verujemo, da ćemo u nekoj drugoj prilici, sa još više materijala , podsetiti na mnoge ljude koji su činili Radnički, proslavljene fudbaere, igre "belih" . Nadam se da će ljubiteljima našeg Kluba ovo podsećanje prijati. Zahvaljujemo svima čije smo video materijale koristili.