Priznanje “Agro-biz lider” za zaštitu brenda "pirotski kačkavalj"

22. maj 2013. 12:01 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Klub privrednih novinara dodelio je na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu tradicionalna priznanja "Agro-biz lider". Ove godine dodeljene su tri zlatne plakete, tri plakete "Hypo-agro lideri" i šest plaketa "Agro-biz lider". Opštini Pirot i Fondu za poljoprivredu dodeljeno je priznanje "Agro-biz lider" za zaštitu brenda "pirotski kačkavalj". Odluku o priznanjima, prema rečima Vesne Lazarević, stručnog saradnika za poljoprivredu, doneo je žiri kojeg su činili novinari, privrednici I naučni radnici.


- Našli smo se u jednom zaista odabranom društu, s obzirom da su nagrade dodeljene i Departmanu za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, profesoru dr Miladinu Ševarliću za očuvanje prirodnog genetskog potencijala. Muzej pčelarstva Živanović poneo je plaketu "Agro-biz lider" za očuvanje tradicije, edukaciju i etno turizam, nagrade su dobili I mladi perspektivni poljoprivredni proizvodjači za ulaganje u razvoj stočne privrede, za razvoj autohtonog govedarstva i za ulaganje u razvoj voćarstva, kaže Lazarevićeva.


Na skupu je održana i konferencija pod nazivom "Prehrambena bezbednost i sigurnost - kvalitet i količine".


- Na konferenciji je izmedju ostalih govorio i prof. dr Mihailo Ostojić, koji je učestvovao u izradi elaborata za zaštitu porekla pirotskog kačkavalja. On je napomenuo da su svi autohtoni proizvodi bezbedni po zdravlje. To su proizvodi bez aditiva, konzervansa I dodataka koji mogu da ugroze ljudsko zdravlje, što se u potpunosti uklopilo u celu priču tokom prezentacije. Pirotski kačkavalj je svojevrsno orudje u našim rukama i treba ga pravilno iskoristiti, kaže Lazarevićeva.


Konferenciju je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, koji je u svom izlaganju najavio izmene Zakona o bezbednosti hrane u cilju podizanja zaštite i interesa potrošača. Mahmutović je ocenio da je su u Srbiji propisi o bezbednosti hrane uglavnom usklađeni sa EU, što potkrepljuje podatak da je u prethodnoj godini 52 odsto naših poljoprivrednih proizvoda plasirano na tržište EU, a 33 odsto na CEFTA tržište. U 2012. godini obim spoljnotrgovinske razmene bio je 2,1 milijarde EUR. I po kvalitetu i po ceni možemo zadovoljiti tržište EU, zaključci su konferencije.