Podrška Ministarstva najbitnija

20. mart 2015. 13:20 Privreda Pirot Plus Online

Posle saopštenja u kome su predstavnici Ministarstva privrede obavestili menadžment Kompanije AHA Mura Prvi maj, da će se u sredu 25.marta održati sastanak sa potenicijalnim partnerom iz Turske, a zatim će predstavnici Kompanije doći u Pirot, čuli smo predstavnike menadžmenta i većinskog sindikata . Cilj sastanka, koji će se održati sledeće nedelje, jeste da se definiše moguća saradnja sa potencijanim investitorom i da se utvrde naredni koraci u realizaciji UPPR-a.

Ljubiša Sotirov, rukovodilac Pravno-kadrovskog sektora kaže da nemaju informacije o partneru i njegovim namerama.

- Ne znamo da li je reč o partneru koji je do sada u više navrata posetio Pirot, ili se radi o potpuno novoj kompaniji, tako da eventualne rezultate pregovora ne mogu da komentarišem. Ono što je činjenica jesta da je za nas u ovom trenutku najbitnije da pokrenemo proizvodnju, nije bitno u početku sa koliko radnika, jer će to biti samo pozitivan signal svim ostalim partnerima, koji imaju neke nedoumice, da se vrate i rade sa nama. Takodje, u celoj priči je najbitniji stav Ministarstva privrede, jer je sada već svima jasno da bez njih, sami ne možemo rešiti problem, kaže Sotirov.

U saopštenju Ministarstva takodje stoji da ukoliko ne dodje do uspostavljanja saradnje, do kraja marta će se zasigurno znati koji je pravac delovanja i šta je najbolje učiniti za 1328 zaposlenih u AHA Muri Prvi maj Pirot.

- Razumem revolt radnika, mesecima Fabrika ne radi, ne primaju se zarade, zdravstvene knjižice nisu overene, sve su to veliki problemi. Ja tvrdim da mi nismo na suprotnim stranama i da svi činimo da se problem što pre reše. Ukoliko većina radnika smatra da UPPR nije dobar, onda ćemo tražiti novo rešenje. Treba poštovati volju radnika, kaže Sotirov

Vladica Marinković, sindikalni poverenik ASNS-a u Kompaniji kaže da ovo jeste pozitivan znak, ali treba sačekati ishod razgovora

- Za nas radnike posebno je značajan deo saopštenja u kome se kaže da ukoliko se saradnje ne uspostavi, pitanje radnika će konačno biti rešeno do kraja marta. Znači da moramo još malo da se strpimo, bar do kraja meseca, kaže Marinković.