Pirotski "zatvor" i dalje u "pritvoru"!

24. jun 2020. 13:21 Gradska hronika Pirot Plus Online

Neka naša navika je da uvek nadjemo neki termin koji omedjamo kao značajan i onda, navodno, obećamo. Hajde posle vašara, hajde posle praznika, posle prvog, posle Izbora…

U ovom slučaju, zaista ne znam koji je rok odredjen! Ima i ono "ne zna se kada će"!

U ovom slučaju, izgleda da je tako!

Pritvorska jedinica u Pirotu je skoro ispražnjena. Sve je odneto, ostali su neki kreveti. Mi smo do sada razgovarali sa relevantnim ljudima iz Pirota, da ih ne pominjem više, sa Dejanom Panićem, upravnikom KPZ u Nišu i "piarkom" u Beogradu, gospođom Radovanović. Ona nam je poslala mejl u kojem je napisala da nije doneta odluka o ukidanju Pritvorske jedinice.

Malo čudno, ali osim nas niko nije dobio informacijU. Ako je ovo i neka vest! Zoran Manič, predsednik Višeg suda-ništa, oba tužilaštva-ništa, Dragana Tončić, načelnica Okruga-ništa, Vladan Vasić, gradonačelnik-ništa! Dejan Panić, upravnik KPZ Niš - takodje ništa ne zna o tome.

Da shvatimo da su ljudi bili zauzeti i da će se nešto događati. Medjutim, zar je iseljenje opreme iz Pirota uradjeno zato što se nekome "ćefnulo" tako!?

Šta se onda u celoj stvari zna? Zna se, da Dejan Panić zna da su mu doterali opremu iz Pirota i da je 13 stražara i dve administrativke poslom preseljeno za Niš i da o trošku države svaki dan putuju Pirot - Niš.

Zna se takodje da je komandirima, ima ih četiri, rečeno ostajete tamo do prošlog prvog. Sada je to produženo i komandiri ostaju do sledećeg prvog. Rade kako rade, smenjuju se i čuvaju prazan "zatvor".

Za to vreme, do odredjivanja pritvora, lica koja su prekršila zakon, dovozi Policija. Kada se odredi pritvor, te ljude u Pirot dovozi Kazneno popravni zavod Niš.

Sve to, izgleda čudno, stvara se gužva u sudovima i u Pirotu i Dimitrivgradu. Imaju problem sudije, tužioci, advokati, a račune za prevoz, naravno plaća država Srbija.

I još nešto. U ovom trenutku niko neće da govori. Neće iz prostog razloga što se ne zna šta će biti.

Ima verzija, biće adaptacija, postoji verzija da će se svesti na pritvorenike, treći kažu ne može u centru grada, četvrti nije po standardima. Itd, itd.

Inače, ovaj "pirotski zatvor" postoji 120 godina. Da podsetimo ovo je njegovo četvrto "hapšenje".

Ko će i kada doneti odluku o daljoj sudbini, čekaćemo do nekog, važnog datuma!?