Otvorena izložba "Poetika i sudbina 20. veka" VIDEO

02. jul 2016. 07:00 Kultura Pirot Plus Online

Sinoć je u Galeriji "Čedomir Krstić" otovrena izložba pod nazivom “Poetika i sudbina 20. Veka” iz Zbirke Doma Vojske Srbije . Izložba će biti otvorena do 25. jula, a publika će imati priliku da vidi 40 do sada retko izlaganih slika umetnika poput Vlaha Bukovca, Jovana Bijelića, Ljube Babića, Lazara Vujaklije, Ljube Ivanovića, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Miodraga B. Protića, Sretena Stojanovića, Marina Tartalje, Aleksandra Tomaševića, Koste Hakmana, Krste Hegedušića, Marka Čelebonovića, Save Šumanovića i drugih.

Na samom otvaranju izložbe posetiocima se obratila direktorka Galerije Radmila Vlatković ističući kako je došlo do saradnje sa Domom vojske Srbije i Medija centrom "Odbrana" kao i da će i ubuduće češće sarađivati.

Pored Radmile Vlatković prisutnima su se detaljima o samoj postavci i radu Galerije Doma vojske Srbije obratili i major Borko Lepojević, pomoćnik direktora Medija centra "Odbrana" i Jelena Knežević načelnica Galerije Doma vojske Srbije. Kolekcija Doma Vojske Srbije formirana je uglavnom od poklona umetnika koji su decenijama izlagali u Galeriji ovog zdanja. Autori izložbe-istoričar umetnosti Nikola Kusovac i načelnik Galerije Doma VS Milorad Bubanja odabrali su 46 dela 39 umetnika sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora. Postavka predstavlja deo ponude Medija centra „Odbrana“ u saradnji i razmeni programa sa muzejima, galerijama, legatima zadužbinama i drugim kulturnim institucijama u Srbiji. Obuhvata značajna ostvarenja nastala tokom 20. veka uključujući i period neposredno posle Drugog svetskog rata, čijom analizom se može sagledati razvoj likovnog stvaralaštva na području nekadašnje Jugoslavije.