Obeležen Dan rezervnih vojnih starešina i pomen na 7610 poginulih ratnika iz pirotskog kraja u Prvom svetskom ratu i balkanskim ratovima

15. septembar 2021. 12:18 Društvo Pirot Plus Online

Na Srpskom vojničkom groblju u Pirotu danas je održana prigodna svečanost povodom 102. godišnjice postojanja i rada Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije i 103. godine od proboja Solunskog fronta.

Na današnji dan 1918. godine započeo je proboj Solunskog fronta, a godinu dana kasnije održana je Osnivačka skupština, na čijem čelu je bio slavni vojvoda Stepa Stepanović. 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog otadžbinskog rata, održala je u Beogradu osnivačku skupštinu Udruženja rezervnih oficira i ratnika. Tradiciju tog udruženja, kao i kasnije preimenovanih udruženja i saveza rezervnih vojnih starešina i spomen na sve oslobodilačke ratove i pale za slobodu otadžbine, nastavlјa, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Uprave grada Pirota, Organizacije rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a Pirota i drugi. Pomen je služio Žarko Dimić, starešina Tijabarske crkve

Posle pomena delegacije su položile  vence i cveće na spomenik 7610 palih ratnika.

Sekretar Organizaciuje rezervnih vojnih starešina Pirota, Toplica Stefanović, pozdravio je prisutne ukazujući na značaj obeležavanja godišnjice i rad Organizacije rezervnih vojnih starešina.

U ime grada Pirota prisutne je pozdravio Vidojko Panjotović, pomoćnik gradonačelnika. 

Rezervni major Jovan Petrović, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina

Srbija i Republika Srpska (RS) danas obeležavaju i novouspostavljeni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Dan kada je 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu, 15. septembar, proglašen je nacionalnim praznikom prošle godine.