Nebojša Ivanov: Piroćanci primetno manje koriste plastične kese, ali to još uvek nije u skladu sa ekološkim standardima

12. avgust 2022. 11:31 Gradska hronika Pirot Plus Online

Na zemlji se svakog dana proizvedu milioni plastičnih kesa. Plastični otpad predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji, ali uprkos tome veliki broj građana i dalje koristi plastične kese. Od 1. januara 2020. U Srbiji je na snazi zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih kesa kakve smo do tada koristili, a dozvoljene su veoma lagane kese (do 15 mikrona), i plastične za više upotreba (preko 50 mikrona), koje moraju biti biorazgradive. Iako upotreba biorazgradivih kesa doprinosi smanjenju količine nagomilanog plastičnog otpada na deponijama, jer one imaju brži period raspadanja, biorazgradive kese takođe ostavljaju tragove mikroplastike koja je štetna za ljude i životinje, a koji ostaju u tlu i vodi i teško ih je odstraniti. Dok prosečan Nemac potroši svega 60 kesa godišnje, stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa, koje najčešće završavaju u prirodi i na deponijama.

Nebojša Ivanov, direktor Regionalne deponije kaže da je poslednjih godina primetno smanjenje upotrebe plastičnih kesa, ali još uvek ne onoliko koliko bi trebalo.

Zakon nam dozvoljava da na lokalu u potpunosti zabranimo upotrebu plastičnih kesa. Dnevno se u Pirotu potroši preko 20.000 plastičnih kesa, što je veliki broj. Većina kesa završi na telu deponije, ali mnoge i na obalama reka, u samim rekama, na divljim deponijama, što je i sa ekološke, ali i estetske strane nedopustivo, napominje Ivanov.