Na sednici Skupštine usvojen Budžet za sledeću godinu, na raspolaganju 111 miliona više nego ove godine

10. decembar 2021. 13:38 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Doma kulture danas je održana sednica Skupštine grada Pirota. Na samom početku odbornici su minutom ćutanja odali poštu nedavno preminulima Lalki Ćirić, članici Gradskog veća i Siniši Zlatanovu, predsedniku Nadzornog odbora JP “Komunalac” i odborniku Škupštine u bivšem sazivu.

Pre prve tačke dnevnog reda gradonačelnik Vladan Vasić upoznao je odbornike i javnost sa odlukom o uplati sredstava za lečenje naših sugrađana, ističući da je za ove namene u 2021. godini izdvojeno oko 6,5 miliona dinara, a sredstva je koristilo 21 dete i 25 parova za vantelesnu oplodnju.  

Potom je počeo rad sednice po utvrđenom dnevnom redu. Prva i najvažnija tema bila je Odluka o Budžetu grada Pirota za 2022. godinu i Kadrovski plan Gradske uprave, Službe za internu reviziju i Gradskog pravobranilaštva grada Pirota za 2022. godinu. Izvestilac o ovoj temi bila je načelnica Odeljenja za privredu i finansije, Ivana Malinović.

Prema njenim rečima do danas je prihodna strana budžeta ostvarena sa 96%, a budžet za 2022.godinu projektovan je na 1.927.777.000 dinara i veći je od ovogodišnjeg za oko 111 miliona, odnosno za 6,11%.

Tokom diskusije o ovoj temi govorio je Žarko Todorović, šef odborničke grupe Najbolje za Pirot, Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota i Radovan Ilić iz Odborničke grupe Srpske napredne stranke.

Odluka o Budžetu grada Pirota za 2022. godinu i Kadrovski plan Gradske uprave, Službe za internu reviziju i Gradskog pravobranilaštva grada Pirota za 2022. godinu usvojena je sa 43 glasa.

Na dnevnom redu današnje sednice našle su se odluke o usvajanju Plana generalne regulacije "Sukovo", o izmenama i dopunama Odluke o doprinosima za uređivanje građevinskog zemljišta, o izmenama i dopunama Odluke o auto-taksi prevozu na teritoriji grada Pirota, o izmeni i dopuni Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji grada Pirota, odluke iz imovinsko pravne oblasti i o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti za period 2022.-2026. godine.

Na kraju sednice data je saglasnost na izmenu Plana i Programa poslovanja Javnog preduzeća "Komunalac" Pirot za 2021. godinu, a zasedanje je završeno razrešenjima i imenovanjima i odborničkim pitanjima.

U izjavi za medije gradonačelnik Vladan Vasić je obrazložio odluku o doniranju sredstava za lečenje naših sugrađana, ističući da će Grad uplatiti nedostajući iznos od 1.650.000 dinara za lečenje Nevene Živić Minčić, Kristini Ćirić 504.000 dinara i Nenadu Tošiću 250.000 dinara.

Kada je u pitanju budžet grada za narednu godinu Vasić kaže da je zadovoljan jer obezbeđuju novac za nesmetano funkcionisanje svih budžetskih korisnika. Takođe, Grad Pirot izdvaja novac za sport, lečenje, socijalu, decu i investicije.

Predsednica Skupštine grada, Milena Dimitrijević, zadovoljna je tokom sednice. Ovom prilikom ona se, pored ostalog, osvrnula na diskusiju o rodnoj ravnopravnosti ističući da to govori o tome koliko je potreban Lokalni akcioni plan koji je na današnjoj sednici usvojen.