Mlekara bez mleka (6) - Ideja o spajanju Mlekare Pirot i Mlekarske škole 2002. godine, ipak, nije uspela

09. novembar 2023. 15:29 Projekti Pirot Plus Online

Portal Pirot Plus onlajn uz podršku Ministarstsva informisanja i telekomunikacija realizuje projekat “Mlekara bez mleka”. Ovo je serijal koji ukazuje na značaj mlekarske proizvodnje u ovom kraju, ali i traži odgovor na pitanja:

1. Zašto je Mlekara Pirot bila osuđena na propast i da li su radnici uredno izmireni?

2. U kojoj meri su subvencije i ostale pogodnosti koje daju država i lokalna samouprava uticale na stočni fond?

3. Ako Mlekara Pirot ima nove vlasnike i spremne pogone, zašto i dalje ne radi?

Ciljevi projekta:

-Istražiti i ukazati na razloge opadanja stočnog fonda u pirotskom kraju, slabije zainteresovanosti proizvođača mleka da sarađuju sa mlekarama i gašenja Mlekare Pirot.

-Afirmisati rad novih vlasnika mlekare, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot, lokalne samouprave i nekoliko radnika mlekare koji su u prethodne dve godine zajednički radili na uređenju mlekare i njenom osposobljavanju za rad.

-Istaći pozitivne primere poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača mleka u Pirotu koji bez obzira na otežane uslove i dalje održavaju stočni fond, sarađuju sa mlekarama ili su na svojim imanjima otvorili manje mlekare.

-Informisati manje proizvođače mleka u Pirotu o prednostima udruživanja, a jedna od njih je što će moći da obezbede respektabilne količine mleka i postignu bolju cenu na tržištu, kao i da bi vlasnici pirotske Mlekare u daljem periodu bili siguran njihov kupac.

-Doprineti promeni pristupa prema poljoprivredi, odnosno stočarstvu kroz ilustraciju stanja na terenu i isticanja problema i potreba proizvođača mleka pirotskog kraja.

Nije uspela ni ideja o spajanju Mlekare Pirot i Mlekarske škole "Dr Obren Pejić"

Prateći hronologiju događaja zatvaranja Mlekare Pirot došli smo do podatka da je u jednom periodu postojala ideja da se Mlekara Pirot i Mlekarska škola “Dr Obren Pejić” spoje. Kako bi to izgledalo i kakva je bila zamisao, kao i šta se po tom pitanju preduzimalo rekao nam je profesor Radosav Pejčić, tadašnji direktor Mlekarske škole.

U pitanju je 2002. godina. Ova ideja se, prema njegovim rečima, naslanjala na inicijativu Nemačke vladine agencije da pomogne Ministarstvu prosvete oko reforme srednjeg stručnog obrazovanja, odnosno da se formira mreža mlekarskih škola u Evropi.

To se, dodaje Pejčić, poklopilo sa njegovom idejom da se škola i Mlekara spoje i da se u okviru toga napravi veći kompleks - Institut za tehnnologiju hrane.

Usledio je niz poseta i uvidelo se da je to moguće. Ugovor o pripajanju Mlekare Mlekarskoj školi trebalo je da bude potpisan u septembru 2002. godine.

Na kraju, ipak, nije došlo do realizacije tog projekta, kaže Pejčič, s obzirom na stanje u privredi i privatizaciju, koja je bila neizvesna, kao jedna od opcija.

Mlekara Pirot je privatizovana 2003. godine i do danas nije bilo pokretanja proizvodnje u ozbiljnijem opsegu.

Nosilac brenda Pirotski kačkavalj je Mlekarska škola Pirot, kao čuvar vatre da se sačuva brend i ponos našeg grada, zaključuje profesor Radosav Pejčić.

__________________________________________________________________

Poštovani čitaoci portala Pirot Plus onlajn, pozivamo Vas da šaljete svoje komentare, sugestije i pitanja i na taj način učestvujete u pripremi medijskog sadržaja u okviru projekta. Kroz ovaj serijal naši sagovornici su pre svega bivši radnici i rukovodioci Mlekare Pirot, predstavnici lokalne samouprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i drugi koji su pratili rad Mlekare i bavili se mlekarskom proizvodnjom.

Pišite nam na mejl plusradio010@gmail.com sa naznakom za projekat "Mlekara bez mleka". 

***Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva***